Duikspots in Türkiye

Nood aan verkoeling deze zomer? Plan dan een onderwatervakantie in Türkiye. De Turkse kustlijn is ruim 8.000 kilometer lang. Zowel in de Mediterraanse als Egeïsche Zee verken je talloze duikspots. Daar speur je naar prachtige vissen en koralen … én naar scheepswrakken.

Hieronder tippen we je de beste duikplaatsen. En verklappen we wat daar zoal in de buurt te beleven valt. Zo combineer je je duik met een verrassende citybreak, culinair restaurantbezoek of interessante namiddag boordevol geschiedenis en cultuur.

Çanakkale: slagveld onder water

Tijdens WO I veranderde Gallipoli in Çanakkale in een heuse oorlogszone. Heel wat oorlogsschepen overleefden de gevechten rond het schiereiland Gallipoli niet en zonken in de Golf van Saros en de Golf van Çanakkale, een zeestraat tussen de Egeïsche Zee en de Zee van Marmara. De wrakken liggen er nog altijd. Samen vormen ze Gallipoli Historic Underwater Park, ‘s werelds best bewaarde onderwaterslagveld. Op verschillende dieptes duik je naar beroemde scheepswrakken als SS Milo, Massena, Maria Delle Vittorie, Tuzla, HMS Louis, HMS Majestic, Helles Barges, Lundy, HMS Triumph … In de Golf van Saros ontmoet je trouwens ook heel wat bijzondere zeedieren: er leven zo’n 200 soorten.

Çanakkale voert je niet alleen terug naar de Eerste Wereldoorlog. Je struint er ook door de ruïnes van de antieke stad Troje. De archeologische site behoort tot het UNESCO Werelderfgoed. Een paar jaar geleden verrees hier een gerenommeerd museum, dat sindsdien een heleboel internationale prijzen in de wacht sleepte. Blijf je toch liever aan het water? Maak dan een boottochtje naar de idyllische eilanden Bozcaada en Gökçeada.

Kaş: bij tien mooiste duikspots ter wereld

Ontelbare duikers zijn het erover eens: de kustlijn van Kaş behoort tot de tien beste duikspots ter wereld. De kuststad ligt langs de Turkse Rivièra, op een steenworp van Antalya. Je verkent er zo’n 15 adembenemende duiksites, waarvan Canyon de bekendste is. Onder water ontmoet je een heleboel kleurrijke, inheemse vissen. Met wat geluk spot je zelfs een bedreigde karetschildpad of Mediterraanse monniksrob. Hou je ogen dus goed open. Zo mis je ook het scheepswrak Dimitri en de verongelukte Italiaanse bommenwerper Savoia-Marchetti SM79 niet.

Rond Kaş doorkruis je de provincie Antalya. Hier hop je van de ene antieke stad naar de andere langs verschillende uitgestrekte wandelroutes. Kies je voor een verblijf in de gelijknamige provinciehoofdstad? Dan doe je je daar in talloze hippe restaurants tegoed aan de verrukkelijke mediterraanse keuken.

Bodrum: parel langs de Egeïsche kust

Tijdens een duikvakantie in Türkiye mag een bezoek aan Bodrum simpelweg niet ontbreken. Dit schiereiland laat zich omringen door de Egeïsche Zee. Meer dan 20 duikspots laten je een prachtige onderwaterwereld zien. De beste duikstekjes? Dat zijn Big Reef, Small Reef, Orak Island en Delikli Cave. In het helderblauwe water zwem je tussen vissen, octopussen, zeesponzen en onderwaterplanten. Op de oceaanbodem ontdek je zelfs enkele scheepswrakken en muren van eeuwenoude beschavingen. Extra leuk: Bodrum heeft een eigen onderwatermuseum. Daar bezichtig je een unieke collectie onderwatervondsten.

Bodrum behoort tot de populairste trekpleisters van Türkiye. Er valt dan ook heel wat te beleven. Zo struin je over de paradijselijke stranden van Muğla, waar je in de lokale restaurants van de Turkse keuken geniet. Je inspecteert ook de ruïnes van het Mausoleum van Halicarnassus, dat tot de zeven klassieke wereldwonderen behoort.

Fethiye: paradijs boven én onder water

Mysterieuze grotten, sprookjesachtige stranden, ongelooflijke panorama’s én geweldige duiksites: Fethiye heeft het allemaal. De ideale plek voor een roadtrip … onder water. Je schiet uit de startblokken in Aquarium Bay. Deze baai dankt z’n naam aan de helderheid van het water, waarin je zelfs ’s nachts probleemloos duikt. Daardoor voelen zowel beginnende als ervaren duikers zich hier als een vis in het water. Volgende halte: Afkule. Hier stippel je een avontuurlijk parcours uit langs steile afgronden, onderwatergrotten en verborgen tunnels. Op de zeebodem merk je ook heel wat zachte koralen en talloze vis- en plantsoorten op.

Geen betere plek om na je duik terug op te drogen dan het betoverende strand van Ölüdeniz. Tijdens het paarseizoen begraven heel wat bedreigde karetschildpadden hun eieren hier in het zand. Nog zo’n opmerkelijk natuurfenomeen? Butterfly Valley. Meer dan 80 vlindersoorten fladderen rond in deze vallei. Samen creëren ze een levend kleurentapijt.