Duurzaam reizen in Zuid-Tirol

Je wil de wereld zien en adembenemende landschappen verkennen. Zonder dat je die prachtige natuur extra belast. Want reizen … vergroot je ecologische voetafdruk. Herkenbaar? Zuid-Tirol biedt een antwoord op dit vraagstuk. De regio ontpopte zich namelijk tot een ultraduurzame bestemming.

Dankzij z’n formidabele ligging in het noorden van Italië, middenin de Alpen, krijgt Zuid-Tirol elk jaar duizenden toeristen over de vloer. Die dompelen zich er onder in de rijke cultuur en de betoverende bergnatuur.

Een heuse uitdaging voor de regio. Want hoe bescherm je dat ongerepte landschap zonder die waardevolle toeristische inkomsten te verliezen? Zuid-Tirol bedacht een ambitieuze strategie en groeide daarmee uit tot een ultraduurzame vakantiebestemming. Waardoor ook jij er makkelijk een geweldige, verantwoorde reis maakt. En wel op deze manier.

Bezoek ecologische bestemmingen

Wist je dat Zuid-Tirol z’n eigen duurzaamheidslabel ontwikkelde? Het gloednieuwe Sustainability Label South Tirol gidst toeristen naar de meest ecologische bestemmingen en accommodaties in de provincie. Het gebied Eggental reeg als eerste zo’n prestigieus label binnen. In de regio staat niet alleen natuurbehoud voorop. Er is ook veel aandacht voor socio-economische en culturele duurzaamheid.

Reis met het openbaar vervoer

Zuid-Tirol ligt bedekt met bruisende steden, toonaangevende musea en waanzinnige natuurgebieden. Hypersnel van de ene hotspot naar de andere pendelen? Dat doe je met het openbaar vervoer. Zowel het trein- als busverkeer zijn er uitstekend geregeld. Bovendien huur je op verschillende plaatsen een (elektrische) fiets. Dankzij de Mobil Card en de Bikemobil Card profiteer je van een voordelige prijs. Wie de Museumobil Card aanschaft, krijgt zelfs toegang tot 80 musea en attracties.

Doorkruis beschermde natuurgebieden

Het Dolomietengebergte behoort tot het UNESCO werelderfgoed. Er zijn dan ook een pak beschermingsmaatregelen van kracht die deze uitzonderlijke natuur helpen in stand houden. Dat geldt ook voor het Stilfser Joch National Park. Dit gebied is één van de grootste beschermde natuurparken in de Alpen. Je wandelt er langs gletsjers, rotsen, almen, bossen en rivieren. Soms op wel 4.000 meter boven de zeespiegel.

Wandel en fiets door de pure berglucht 

De gezonde berglucht opsnuiven? Dat doe je het best tijdens een langgerekte fiets- of wandeltocht. Zo beleef je uren natuurplezier, zonder dat je ook maar één gram CO2 uitstoot. Je route uitstippelen, doe je makkelijk aan de hand van de uitgebreide netwerken. Zuid-Tirol ligt bedekt met maar liefst 16.000 kilometer aan bewegwijzerde paden. Aan keuze geen gebrek!

Logeer in een gecertificeerd hotel 

Ook veel hotels, B&B’s en vakantieboerderijen in Zuid-Tirol houden hun milieu-impact zo laag mogelijk. Zo reinigen ze hun faciliteiten enkel met biologisch afbreekbare producten, koken ze met verse ingrediënten uit de streek, zetten ze maximaal in op zonne-energie en nemen ze nog tal van andere duurzame initiatieven. Overnacht je graag op zo’n groen adres? Reserveer dan een kamer in een erkend biohotel, een ‘Klimahotel’ of een vestiging van Vitalpina Hotels. Klop aan bij een logeeradres met een Sustainability Seal of Europees Ecolabel. Of overnacht op een vakantieboerderij van Roter Hahn.

Eet en winkel bij lokale ondernemers

Duurzaam reizen, dat doe je ook door lokaal te shoppen. Zoek je een leuk souvenir? Snuister dan in de rekken van een kleine, onafhankelijke winkel en steun zo de lokale tewerkstelling. Schuif ook met deze mindset aan tafel. Zuid-Tirol telt een heleboel traditionele berghutten en culinaire restaurants die met kraakverse streekproducten koken. Zo eet je op het ritme van de seizoenen en proef je het echte terroir van de Italiaanse bergen. Wist je trouwens dat vijf restaurants in deze streek een groene Michelinster behaalden?

Kom tot rust in de thermen

Vergeet jezelf niet in de watten te leggen. Want ook je eigen lichaam en geest moeten nog een hele tijd mee. Je springt er dus best verantwoord mee om. En waar doe je dat beter dan in Zuid-Tirol? Dankzij de zuivere berglucht en de ongerepte schoonheid van de natuur laad je je batterijen hier weer helemaal op. Trek ook zeker eventjes naar het levendige Merano. Daar laat je je heerlijk verwennen in de heilzame thermen.