Een vleugje Martinique met Kerstmis

Kerst in 28 °C? Het einde van het jaar is ongetwijfeld de beste tijd om aan het koude winterweer hier te ontsnappen en te profiteren van de milde temperaturen van Martinique. Omdat we dit jaar vanwege de huidige situatie alleen maar kunnen dromen van reizen, brengen we toch een vleugje Martinique bij je thuis deze feestdagen. We zetten een aantal gastronomische en feestelijke tradities van het eiland voor je op een rijtje :

Kerstgerechten van Martinique: een culinaire reis

Kerst is de perfecte tijd om te genieten van nieuwe smaken. De traditionele Martinikaanse gerechten zijn erg afwisselend (net zoals de bestemming) en zullen tijdens kerst iedere tafel tot leven brengen. De kruidige en geurige Creoolse bloedworst staat altijd op het menu en wordt meestal vergezeld door hartige patés en bladerdeeghapjes met kip, varkensvlees of groenten. Daarna volgt een gekarameliseerde kerstham met plakjes ananas voor een zoete smaak, of een stoofpotje van varkensvlees met kerstjam of gele yamswortel.

Het Martinikaanse recept van kerstham met ananas geeft jouw kerst dit jaar een exotisch tintje. Om dit traditionele gerecht zo heerlijk mogelijk klaar te maken, kan iedere kookliefhebber terecht op het blog van Prisca Morjon, een jonge blogger en culinaire animator uit Martinique. Via haar website deelt ze met veel passie authentieke Creoolse recepten.

De beroemde kerstham

Om gekarameliseerde kerstham met ananas te maken, leg je de ananasschijfjes rond een hele ham, nadat de korst van de ham verwijderd is. Daarna – essentieel voor het succes van het gerecht – worden onder andere een bessenmengsel, verschillende soorten kruiden en rietsuiker toegevoegd. Vervolgens schenk je een goede oude rum over de ham en zet je het 20 minuten in de oven.

Schrubb, een likeur om jezelf mee op te warmen

Vanaf eind november wordt er gestart met het bereiden van schrubb, een traditionele likeur op basis van rum en sinaasappelschil. Deze wordt meestal weken van tevoren klaargemaakt door het langzaam laten drogen van sinaasappel- en citroenschillen in de zon. Daarna worden de schillen toegevoegd aan de rum zodat er uiteindelijk rond eind december een verscheidenheid aan aroma’s is vrijgekomen. Je hebt er dus even geduld voor nodig.

Typische cadeaus uit Martinique onder de kerstboom

Met Kerst is het de traditie om jezelf en je vrienden en familie te verwennen met kleine cadeautjes onder de kerstboom, of onder de filao: een tropische boom die op een dennenboom lijkt en ook vaak wordt gebruikt als kerstboom op Martinique. Om je verder een Martinikaans kerstgevoel te geven, staan hieronder een paar cadeau ideeën :

Gekonfijte Chadeck: Chadeck is een grapefruitsoort met dik wit vruchtvlees. Het wordt zo bereid dat het in de vorm van gekonfijte plakjes gegeten kan worden. Een heerlijk cadeau voor mensen die van zoetigheid houden!

Een fles Schrubb: Een klassiek drankje dat alle inwoners van Martinique graag drinken aan het einde van het jaar. Perfect voor een cadeau dus! Je kunt het zelf maken of bij een gespecialiseerde drankhandel kopen.

Een Bakoua-hoed: Een Bakoua is een traditionele hoed van Martinique die beschermt tegen de zon. De hoed wordt in traditionele mandenmakerijen gemaakt van Plantanus-bladeren. Je kunt ze kopen op de lokale marken of bij een van de verschillende winkeltjes op het eiland.

Nateya cosmetica: Een cosmetisch product van het merk Nateya is het perfecte cadeau voor iemand die graag voor zichzelf zorgt. De producten van Nateya zijn verrijkt met guave-extract, 98% van natuurlijke oorsprong en 100% veganistisch.

Les Chanté Nwel, een feestelijke en muzikale traditie

In Martinique is Kerstmis een belangrijke feestdag die al ruim voor 25 december wordt gevierd. Het eiland bereidt zich voor op een feestelijke eindejaarsperiode, met veel evenementen en ontmoetingen, waarbij traditie en lokale folklore wordt gecombineerd met de spontaniteit waar Martinique bekend om staat. “Chanté Nwel” is een feestelijke aangelegenheid die op Martinique erg belangrijk is. Vanaf half november worden er door de inwoners met vrienden of familie evenementen georganiseerd waar kerstliederen met Creoolse refreinen gezongen worden, voorzien van een Caribische beat, en vaak vergezeld van een band. Deze eeuwenoude traditie is geboren in de koloniale tijd en is door de eeuwen heen doorgegeven, waardoor het een authentieke Caribische traditie is geworden.