Eten op de skipiste

In het Italiaanse Zuid-Tirol glijd je het ene moment over een adembenemende skipiste. En zit je het volgende aan een gastronomische tafel. De regio verwent je namelijk met verrukkelijke, traditionele gerechten. Die besprenkelen de chefs met een mediterrane toets. Proeven? Dat doe je in een hippe berghut. Of tijdens een culinair event.

De Zuid-Tiroolse keuken brengt twee tongstrelende werelden samen. De chefs koken volgens eeuwenoude Alpiene tradities. Én voorzien elk gerecht van een sublieme, mediterrane twist. Daardoor verandert je middag- of avondmaal in een gastronomisch feest. Je smaakpapillen vallen helemaal in zwijm voor een portie ravioli, dumplings of gnocchi. En voor het fantastisch glas lokale wijn dat je sommelier bij je bord matcht.

Lokale specialiteiten

Hoe de Zuid-Tiroolse chef-koks zo’n waanzinnige maaltijd bereiden? Met een pak verse kwaliteitsingrediënten uit de eigen streek. De Italiaanse berggrond levert overheerlijke fruitsoorten, groenten, noten en kruiden op. En de lokale boeren zorgen voor smeuïge kazen en smaakvolle stukken vlees.

Gooi die producten samen in een kookpot en je begrijpt meteen waarom de Zuid-Tiroolse keuken zo karaktervol is. Denk maar aan de wereldberoemde appelstrudel of kaiserschmarrn. Die smaakt nóg beter in combinatie met een glas versgeperst appelsap. Of een teugje grappa. Ideaal om je batterijen terug op te laden na een avontuurlijke dag in de sneeuw!

Apero’clock

Je hoeft zelfs niet tot het middaguur of zonsondergang te wachten om je aan tafel te nestelen. Net als alle andere Italianen zijn de Zuid-Tirolers dol op aperitieven. Ze vleien zich neer op een cosy terras en praten gezellig bij, terwijl ze nippen van een sprankelend glaasje Hugo of bier. En dat doen ze gegarandeerd met de zon op hun snoet. Want die is in Zuid-Tirol bijna elke dag van de partij.

Daarom aperitief je zelfs tijdens je wintersportvakantie makkelijk in openlucht. Verschillende berghutten verwennen je dan ook met een panoramisch terras. Vanwaar je uitkijkt over het imposante Dolomietengebergte, dat tot het Unesco Werelderfgoed behoort.

Italiaanse koffie

Raken je handen toch een beetje verkleumd? Warm ze dan op aan een kop dampende koffie. Want ook die is van de allerbeste kwaliteit. Zuid-Tirol telt zelfs enkele lokale branderijen. Zo stellen Caroma, Alps Coffee en Kuntrawant zorgvuldig hun eigen blends samen.

Culinaire hotspots

Waar je nu van al dat lekkers proeft? Hieronder tippen we enkele culinaire hotspots in de verschillende skigebieden.

Meran: voor haute cuisine op grote hoogte moet je in het skigebied Schwemmalm zijn. Hier koken de chefs soms zelfs onder de blote sterrenhemel. Verderop zet je je tanden in het dumplingmenu van de berghut Schöne Aussicht. De Waidmannalm Hut staat dan weer bekend om z’n pannenkoeken met jam.

Seiser Alm: van traditionele berghutten tot eigentijdse restaurants, in Seiser Alm is er voor elk type Bourgondiër een tafel op maat. Probeer er zeker een ‘marende’ uit. Deze artisanale tapasplank brengt verschillende regionale hapjes samen.

Eggental: zelfs de gerenommeerde Michelingids en het prestigieuze Gault&Millau schrijven lovend over de Zuid-Tiroolse keuken. In Eggental degusteer je de culinaire crème de la crème bij toprestaurants als Johannesstube en Astra.

Kronplatz: Zuid-Tirol heeft niet alleen heel wat mediterrane en Alpiene tradities. Er heerst ook een eeuwenoude Ladinische cultuur. En daar hoort een typische, karaktervolle keuken bij. Die degusteer je in Fana Ladina, een familiair restaurant met een wel erg verrassende menukaart.

Drei Zinnen: naast de bijna hypnotiserende geuren uit de keuken snuif je ook het authentieke bergleven op. Luis Alm schotelt je Zuid-Tiroolse gerechten voor in een driehonderd jaar oude berghut. En Jora brengt z’n gasten samen in een traditionele hut op meer dan 1.325 meter hoogte.

Alta Badia: sommige restaurants zijn zelfs een streling voor het oog. Zo verbluft Kelina je met z’n vooruitstrevende architectuur. Terwijl het interieur van Ütia de Bioch je onderdompelt in de Ladinische cultuur.