Europese wintervakanties

Maak jij spontaan een vreugdesprongetje wanneer de temperaturen richting het vriespunt zakken? Dan ben je vast nu al jouw winterse natuurvakantie aan het uitstippelen. Goed nieuws: wij verzamelden zes fenomenale bestemmingen voor jou. Allemaal vlakbij en boordevol winterse natuurpracht. Pak je sneeuwschoenen, verrekijker en winterjas dus maar al in en zet je schrap voor een betoverende reis.

IJsland

Tussen Scandinavië en Groenland trakteert IJsland je op een uniek stukje paradijs. Je zwemt er in geothermische poelen en klautert door ijsgrotten. Extra mooi zijn de ruige watervallen die door de vriestemperaturen soms gedeeltelijk bevriezen. Hou je ogen open, want hier en daar spot je een enthousiaste papegaaiduiker. Die verandert ’s winters van pluimage en wisselt zijn felle kleuren in voor donkere grijstinten.

Estland

Noem Estland gerust de groene long van Europa. Talloze wandelpaden leiden je door de ongerepte natuur. ’s Winters ploeteren heel wat wilde dieren elke dag door een verse laag sneeuw, op zoek naar een knapperig stukje wintergroen. Ga zeker ook even de kerstsfeer opsnuiven in de bruisende hoofdstad Tallinn. Of waag je aan een avontuurlijk dagje eilandhoppen. Met 2.222 eilandjes ben je vast even zoet.

Zuid-Tirol, Italië

In het hoge noorden van Italië schotelt het Dolomietengebergte je de perfecte wintersportvakantie voor. Heel wat fervente skiërs zijn dol op de ‘Tre Cime di Lavaredo’, drie indrukwekkende bergtoppen die broederlijk naast elkaar staan. Ook met een paar sneeuwraketten aan je voeten bedwing je deze woeste kliffen. Slow wintersport op z’n best!

Svalbard (Spitsbergen)

Met een naam die doet denken aan een mythisch dorp uit een Tolkien-boek voert Svalbard je naar het meest noordelijke punt van Europa. Deze Noorse eilandengroep moet het van midden november tot eind januari zonder zonlicht stellen. Daardoor is het een echte hotspot voor wie het noorderlicht wil zien. Ook overdag zorgt de donkerblauwe poolnacht voor een bijzonder spektakel. Breng zeker een verrekijker mee, want met wat geluk krijg je een ijsbeer in het vizier.

Bled, Slovenië

In Slovenië ziet de natuur er elke kilometer weer helemaal anders uit. Het meest opmerkelijke uitzicht? Dat bewonder je aan het sprookjesachtige meer van Bled. Pal in het midden pronkt een idyllisch eilandje met daarop een statige kerktoren. En dat tegen een achtergrond boordevol majestueuze, besneeuwde bergtoppen. Nog in de buurt: een pak wintersportactiviteiten, watervallen, grotten en andere natuurfenomenen. Aan keuze dus geen gebrek.

Lapland

De definitie van winter? Die werd vast in Lapland geschreven. Deze streek staat bekend om z’n rendieren, eeuwig groene bossen… en om de Kerstman natuurlijk. Avonturiers nemen er plaats in een hondenslee of op een sneeuwscooter en zoeven aan hoge snelheid door het parelwitte landschap. Waar wacht je nog op?

Niet te vergeten

Hoe bereid je jezelf voor op zo’n onvergetelijk, winters avontuur? Met een stevige reiskoffer natuurlijk. Want je hebt best wel wat spullen nodig om de koude te trotseren. Schrijf deze alvast op je inpaklijstje:

Laagjes, laagjes en nog eens laagjes. Om het lekker warm te hebben, draag je best zoveel mogelijk kleren boven elkaar. Haal dus je thermisch ondergoed uit de kast en vul je koffer met dikke (kol)truien. Vergeet ook je muts en oorwarmers niet.
Nog zo’n zalige bron van warmte: een stevige thermosfles waarin je een portie dampende koffie, thee of chocomelk kwijt kunt.
IJsberen, papegaaiduikers, rendieren… de natuur in het noorden herbergt een pak schatten. Wil je die allemaal van dichtbij bewonderen? Zonder een detail te missen? Schaf jezelf dan een goeie verrekijker aan. Tip: de nieuwe trendy CL Curio verrekijker van SWAROVSKI OPTIK past perfect in je jaszak. Dankzij z’n compacte formaat en lichte gewicht neem je hem overal mee naartoe.
Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar vergeet zeker je zonnecrème niet. Ook in de winter kun je jezelf aardig verbranden. Zeker wanneer het felle zonlicht op de sneeuw weerkaatst.