Feestdagen in Slovenië

Een trip naar Slovenië tijdens de kerstperiode of met eindejaar is een origineel idee. De artistieke kerstverlichting van planeten en sterren wordt aangestoken op 1 december. Bezoek een van de mooiste kerstmarkten van Europa in de Sloveense hoofdstad of trek naar Maribor of Bled, waar je geniet van een magische kerstsfeer.

Originele en artistieke kerstverlichting: kometen, sterren en planeten

Ljubljana is een geliefde toeristische bestemming en sinds de hoofdstad in 2016 de titel binnensleepte van European Green Capital is de belangstelling alleen maar gegroeid. De Sloveense hoofdstad is gezellig, trendy en daarenboven helemaal niet duur.

Tijdens de maand december en met kerst en oudjaar is Ljubljana als een sprookjesstad. Op 1 december, precies om 17u15, wordt in de Sloveense hoofdstad de kerstverlichting aangestoken, niet alleen een feestelijk maar ook een artistiek gebeuren. De kerstverlichting is gebaseerd op de creaties van Zmago Modic. Zijn schilderijen en installaties, rond het thema universum, worden gebruikt als imaginaire kerstdisplay. Dat levert een verrassende verlichting op in de vorm van sterren, manen, kometen, galaxieën. Het is net een sprookjeswereld.

Sinterklaas en de Kerstman

Badend in de originele kerstverlichting is de Kerstmarkt van Ljubljana extra aantrekkelijk. Hij wordt een van de mooiste van Europa genoemd en in de tientallen stalletjes kan je originele cadeautjes kopen en Sloveense specialiteiten proeven. Snuif de gezellige sfeer op van 1 december tot 2 januari. Aan de vooravond van het Sinterklaasfeest, op 5 december, doet de Sint zijn intrede in Ljubljana. Hij wordt vergezeld van engeltjes en duivels die de kinderen verwennen met fruit en snoep. De feestelijke stoet trekt door de verkeersvrije straten van de hoofdstad.

Wijnfestival

Portoroz is een populaire stad aan de Sloveense kust. Heuvels beschermen de badplaats tegen de noorderwind waardoor het ook in de winter vrij zacht is. Op 26 december wordt in Portoroz het zesde Festival van de mousserende wijn georganiseerd. Producenten uit Slovenië, Italië, Oostenrijk, Frankrijk en Kroatië verzamelen in de luxe salons van Hotel Kempiniski waar je van 16 tot 22 u de bubbels kan proeven.

Magie doorheen het hele land

In het kleine Slovenië, tussen de Alpen en de Adriatische Zee, vind je ook buiten Ljubljana heel wat kerstmarkten. Eigenlijk kan je Slovenië rondreizen van kerstmarkt naar kerstmarkt, naar Celje, Novo Mesto, Bled en naar Koper waar ze ook een leuke schaatspiste hebben en veel andere kerstfestiviteiten. Of je gaat naar Maribor, de tweede grootste stad van Slovenië is in december extra aantrekkelijk met een magische kerstmarkt, concerten, schaatspiste, straatartiesten. Of ga wandelen in het nabije Pahorje-gebergte, wie weet in een winters sneeuwlandschap !