Feiten die je nog niet wist over Leiden

Het gezellige Leiden is een van de populairste dichtbij citytrip-bestemmingen voor de Vlamingen in Nederland. Er valt dan ook van alles te beleven, zowel op cultureel, historisch als ontspanningsgebied. We geven je 8 extra redenen waardoor je goesting krijgt om naar Leiden te gaan.

De eerste tulp

De tulp is het symbool van Nederland maar deze bloem is eigenlijk afkomstig uit Kazachstan. De eerste tulp op Nederlandse bodem werd in 1593 geplant. Dat gebeurde in Leiden, in de Hortus botanicus. Bijna vijf eeuwen later is Leiden een belangrijk centrum in de Bollenstreek. De Hortus botanicus, de oudste botanische tuin van West-Europa, is nu een topbezienswaardigheid met planten uit alle windstreken.

88 bruggen

Leiden heeft, na Amsterdam, het meeste water binnen haar poorten stromen. Om de grachten en singels over te steken zijn er natuurlijk bruggen nodig. De binnenstad telt er maar liefst 88! Het water en de bruggen zorgen voor een schilderachtig kader en een gezellig sfeer. Geniet er van, wandelend over de kades, tijdens een boottochtje of op een terrasje.

Hometown van Marilyn Monroe

Een leuk weetje: de voorouders van de Marilyn Monroe hebben in Leiden gewoond. Zij stamt namelijk rechtstreeks af van een Leidse pelgrim familie. Ook de Amerikaanse presidenten Barack Obama, D. Roosevelt en Bush hebben Leidse pelgrims als voorouder. Je kan in Leiden een Pilgrim wandeling doen langs de belangrijkste historische plaatsen.

European City of Science 2022

Leiden is dé wetenschapsstad van Europa in 2022. Niet zo verwonderlijk voor een stad met 13 musea op loopafstand van elkaar en veel wetenschappers verbonden aan Universiteit Leiden. 2022 staat vol van leuke activiteiten voor bezoekers, ook voor kleine wetenschappers. Op leiden2022.nl vind je alle interessante thema’s. In het najaar zal Leiden zelfs alle lichten uitdoen om te genieten van het sterrenstelsel. Meer info: www.seeingstarsleiden.nl.

Rembrandt van Leiden

Veel mensen mensen denken dat de bekendste schilder van Nederland van Amsterdam is. Maar hij is in 1606 geboren in Leiden als negende kind van een molenaar. Hier zag hij het licht en groeide op in redelijke welvaart. In de Young Rembrandt Studio, het 17e eeuwse huis aan de Langebrug 89 in Leiden, leerde Rembrandt in zijn beginjaren (1606 – 1630) schilderen, tekenen en etsen van zijn leermeester Jacob van Swanenburgh.

Europees museum van het jaar

In de afgelopen drie jaar hebben twee Leidse musea de Europese award gekregen voor museum van het jaar. Het Rijksmuseum Boerhaave in 2019 en het vernieuwde Naturalis Biodiversity Center in 2021. Hiermee evenaart de Nederlandse stad Londen, die als enige andere stad twee musea heeft staan op de lijst met Europese awards.

Sleutelstad

Dit is de bijnaam van Leiden. Sleutelstad verwijst naar het stadswapen met St-Pieter (Petrus) als beschermheilige van de stad die een sleutel in zijn hand heeft. Zoals in de bijbel wordt verteld is dit de ‘sleutel van het Koninkrijk der Hemelen’. Dus als je naar Leiden gaat, krijg je toegang tot de hemel.

Muurgedichten

Leiden is de stad van de muurgedichten. Er zijn er maar liefst 101 in verschillende talen en bedoeld voor iedereen. Diverse schriftbeelden verwijzen naar andere culturen en veel gedichten zijn een bespiegeling over taal, kleur of het dichterschap. Je kan een muurgedichtenwandeling doen die passeert langs 25 gedichten.