Fiets rond Zwedens grootste meer

Het Vänernmeer is het grootste meer van Zweden. Goed voor 5.450 km2 water. Eromheen liggen bekende steden als Vänersbrog (zuiden), Karlstad (noorden), Åmål en Mariestad. En er is goed nieuws voor wielerfanatici, want er is een gloednieuwe fietsroute rond de enorme binnenzee ontwikkeld. De ‘Vänerleden’ is 640 kilometer lang, en kan makkelijk in een aantal fijne trajecten worden opgedeeld. Het pad loopt hoofdzakelijk over asfaltwegen en apart aangelegde fietspaden, en is dus ideaal geschikt voor wielerliefhebbers. Geniet ondertussen van een heerlijk zeelandschap, het lieflijke Götakanaal, gezellige cafétjes en fietsvriendelijke verblijfplaatsen.

Nieuw hotel met heerlijk dakterras in Göteborg

Göteborg heeft er een nieuw hotel bij. En wat voor één! Het Scandic Göteborg Central opende zijn deuren: een groot hotel op enkele honderden meters van het Centraal Station. Absolute blikvanger is het enorme dakterras. Het hoogste én grootste van de stad! Je kan er genieten van heerlijke uitzichten over de stad, de Götarivier en de zee, terwijl je van een cocktail slurpt. Verder telt het moderne, luxueuze hotel 451 kamers, en biedt het uitstekende conferentiefaciliteiten. Trouwens, ook kinderen zijn expliciet welkom in Scandic Göteborg Central: speelplaats, gratis logies tot 12 jaar en een aparte ’teenage room’.

Maak appelsap bij de locals

Niets heerlijker om het lokale West-Zweedse leven te leren kennen dan samen op pad te gaan met authentieke bewoners, de locals. Zo ben je meer dan welkom op de familieboerderij van Sara, op het eiland Kållandsö, dichtbij het Läckö Slot, aan het Vänernmeer. Sara is de zevende generatie die de hereboerderij runt, waar ze zich focust op haar 120 appelbomen. In de zomer zet ze de fika voor jou klaar in haar mooie tuin. Ze vertelt (in het Engels) honderduit over geschiedenis, tuinieren, landbouw… En in het najaar kan je samen met Sara appels persen. Het sap mag je nadien mee naar huis nemen.

Muziek en lekker eten in de archipel van Orust

Orust, het grootste eiland van West-Zweden, heeft aan zijn oostelijke kust een pareltje van een hotel: Slussens Pensionat. Elke zomer opnieuw is dit oergezellige hotel het decor voor dagelijkse live muziekoptredens. ’s Avonds zorgt die livemuziek voor een gezellige, gemoedelijke sfeer, terwijl je de heerlijkste vis- en schaaldiergerechten eet. Het hotel ligt aan het water, het terras zelfs òp het water van de binnenarchipel. Heerlijke locatie dus om in het heldere archipelwater te zwemmen.