Fietsen in Bourgogne-Franche-Comté

Bourgogne-Franche-Comté is (ook) een paradijs voor fietsliefhebbers. Pendelen tussen de bergen en dalen in de Montagnes du Jura. Op avontuur in het kreupelhout van de Morvan. Flaneren tussen de wijnranken van de Côte d’Or of de Jura. Landschappen ontvouwen zich via de jaagpaden langs het water. In retrostijl en voor een zondagsritje, of in de vorm van toertochten en grote trektochten, ieder zijn fiets, ieder zijn stijl en ieder zijn route. En omdat iedereen van fietsen houdt, is het sleutelwoord hier: plezier.

De voie verte van de Saône-et-Loire bestaat al 20 jaar!

De Voie Verte, geopend in 1997, verbindt tegenwoordig Chalon-sur-Saône met Mâcon via de Côte Chalonnaise. Deze fietsroute met gevarieerde landschappen loopt over het traject van een oude spoorlijn. Via de wijngaarden van de Côte Chalonnaise en de Mâconnais voert zij u langs plaatsen als het kasteel van Cormatin en het stadje Cluny, om te eindigen bij de rotsen van Solutré en Vergisson.

De EuroVelo 6 voor liefhebbers van weidse natuur

Deze route van bijna 4000 km verbindt Boedapest met Nantes, van de Zwarte zee tot aan de Atlantische kust. De EuroVelo 6 voert 600 km door Bourgogne-Franche-Comté, langs rivieren en kanalen. Hij voert u van noord naar zuid door de streek langs een opeenvolging van waterwegen, waarvan sommige met een zeer kronkelig verloop. Langs de kerktorens van de Franche- Comté, door historische plaatsen als Besançon, Dole, Chalon-sur-Saône, Paray-le-Monial of Nevers. Door plaatsen met een historisch industrieel verleden zoals Deluz, Montceau-les-Mines of Digoin. En over jaagpaden, waar de EuroVelo6 middels enkele pedaalslagen het plezier van fietsen verenigt met het ontdekken van erfgoed en natuurschoon. www.eurovelo6.org

De fietsroute van Karel de Stoute, een route geplaveid met historie

Dit traject, van Brugge naar Charolles, voert over de routes die de Hertogen van Bourgogne gebruikten tijdens hun nobele veldtochten. Het loopt van de oevers van de Saône naar de wijngebieden, van Dijon tot Santenay, en komt vervolgens uit in de ‘stoutmoedige’ stad Charolles. Hij loopt langs percelen van oude hertogelijke wijngaarden, die in 1477 de Koninklijke wijngaarden werden: “le clos du roi”, daterend uit de tijd van de Hertogen van Bourgogne. Deze route loopt deels parallel aan de véloroute 50, die op zijn beurt richting Lyon gaat. Steden, kastelen, mooie gebouwen en pittoreske dorpjes op de route bieden vele mogelijkheden voor culturele stops en lekker eten.

De Grande Traversée du Morvan (GTM), voor de ‘stoutmoedigsten’

Met zijn 2400 km aan bewegwijzerde paden is de Morvan tegenwoordig het grootste mountainbike gebied van Frankrijk. De GTM, een van de 130 trajecten, verbindt Avallon via Saulieu met Autun. In totaal 330 km van plezier en hoogteverschillen, door dorpjes, met beklimmingen van de bergen van de Morvan en trajecten rondom sommige van de grote meren van de Morvan. Een mooie gelegenheid om de schatten van het natuurlijke en culturele erfgoed te ontdekken. Om uw rondreis compleet te maken vindt u langs de routes hotels, B&B’s en vakantiehuisjes die fietstoeristen graag verwelkomen.