Finland organiseert wintersportactiviteiten in Lapland

Ben je komende winter op zoek naar enkele zeer uitdagende sportieve activiteiten in een winterse omgeving, dan ben je in Lapland aan het juiste adres. Cross-country skiën, skihelllingen op- en aflopen, fatbiken, zwemmen in ijskoude meren, en een tocht met allerlei hordes in de sneeuw. Zegt Virpi Aittokoski, bij het verkeersbureau van Visit Finland verantwoordelijk voor Sport, Natuur & Duurzaam Reizen: ”Finland en sport gaan samen. We staan bekend om onze uitdagende marathons en mocht je nu eens een zonwinterbestemming willen verruilen voor zweten in een sneeuwlandschap, dan is Lapland dezer winter jouw openlucht sportschool. Een skibaan oprennen, een duik nemen in een ijskoud wak of met touwen hoogvlakten bedwingen, sportievelingen die willen afzien, komen hier aan hun trekken. Algemene info op www.visitfinland.com

Enkele evenementen :

Arctic Challenge Winter Editie: 25 januari 2020

De Levi Mountain is de locatie voor de Arctic Challenge Winter Editie, a chilling arctic obstacle course race. Levi heeft deze populaire race viermaal In de zomer georganiseerd en tweemaal in de winter. Tijdens deze laatste staat onder meer 10km skibanen op en af rennen op het programma plus 10 uitdagingen die de fysieke en mentale grenzen van de deelnemers op de proef stellen. Men kan als koppel deelnemen of in een team. Aanmelden via www.arcticchallenge.fi – inschrijfkosten zijn €65 euro per persoon.

Rovaniemi150: 14-19 februari 2020

Het Finse Rovaniemi vond inspiratie in de ultramarathons die in Alaska werden georganiseerd en startte in 2012 met een eigen versie. In 2020 introduceren ze maar liefst drie categorieën: te voet, op ski’s en op een fatbike. Ook kan men kiezen uit drie afstanden: 66km, 150km en 300km.

Boek je een plek voor 30 november dan kost het 175 euro p.p., tussen 1 december en 15 december 195 euro, van 16 december tot 31 december 215 euro en van 1 tot 15 januari 2020 235 euro. Inschrijving sluit op 15 januari 2020. Nadere info en reserveren via www.rovaniemi150.com. In het inschrijfgeld zit inbegrepen een routekaart, transfer naar de accommodatie, reflectiebandjes, een jas en na afloop van de race soep.

Winter Warrior: 28 maart 2020

Met zo’n naam begrijp je al snel dat dit niet voor watjes, doetjes of softies. is. De Winter Warrior staat bekend als een van de zwaarste obstakelraces ten noorden van de poolcirkel. Winter Warrior is een 15km obstakelrace race in het Palla-Yllästunturi Nationaal park in Ylläs met verschillende onderdelen waaronder rennen, door een sneeuwtunnel kruipen en in een wak met ijskoud water onder balken kruipen.

Nadere info en reserveringen via www.winterwarrior.fi. Deelnameprijs voor de races is vanaf 75 euro, voor diegenen die er niet echt een competitie van willen maken, kunnen zich inschrijven voor de milderen Winter Warrior Challenge; kosten 55 euro per persoon.

IJsklimmen

Wil je eens wat anders dan skiën of schaatsen, wat te denken van ijsklimmen. En dat kan als geen ander bij de bevroren watervallen van Korouoma bij Posio in het zuiden van Lapland. Deze kloof heeft verschillende watervallen die je kunt beklimmen waaronder de Brown River (35-60 meter) en de Mammoth Fall (35-50 meter). Bliss Adventure organiseert op meerdere locaties in Lapland ijsklimtochten met professionele gidsen en uitrusting: https://blissadventure.fi/activities/ice-climbing-and-rappelling/