Focus op Oost-Duitsland

Meer dan 30 jaar na de val van de Muur is te zien dat de Belgen nog steeds de voorkeur geven aan bekende deelstaten als Rijnland-Palts, Baden-Würtemberg en Beieren. Er valt dus voor de Belgen nog heel wat te ontdekken in de “nieuwe” bondslanden: Mecklenburg-Voor-Pommeren en Brandenburg, Thüringen, Saksen en Saksen-Anhalt.

Mecklenburg-Voor-Pommeren en Brandenburg

Woonbootvakanties zijn een nieuwe, heerlijk ontspannende trend als vakantiebestemming in Duitsland. Uitgestrekte merengebieden en romantische rivieren nodigen uit tot een ontspannende vakantie op het water. Meer dan 700 kilometer bevaarbare waterwegen zijn aangewezen als “charter licence areas” in Duitsland, vooral in Mecklenburg-Voor-Pommeren en Brandenburg. Daar is iedereen zijn eigen kapitein, want de woonboten mogen na een ongeveer drie uur durende introductie zonder vaarbewijs bevaren worden. De nautische vereisten voor schippers en bemanning zijn in deze districten zeer laag en de bediening van de gehuurde schepen is eenvoudig.

Thüringen

In Weimar heb je o.a. het indrukwekkende Bauhaus Museum en de stad was bovendien een belangrijke plek voor de Belgische architect Henry van de Velde en zijn architectuur. Thüringen is qua afstand niet veel verder dan het Zwarte Woud en er is ontzettend veel te zien. Eisenach is de eerste stad die je tegenkomt wanneer je vanuit België Thüringen in rijdt. In Eisenach kan je het Bachhuis en Lutherhuis, evenals de beroemde Wartburg, die veel vertelt over de Duitse geschiedenis, bezoeken.

Saksen-Anhalt en Saksen

Saksen kent tal van historische steden als Dresden en Meißen en indrukwekkende burchten als Königstein. Ook het nationale park Saksisch Zwitserland is geliefd vanwege de opmerkelijke rotspilaren. Fiets er over de populaire Elberadweg langs middeleeuwse dorpen en proef lokaal gerijpte wijnen tijdens je wandeling over de Saksische Wijnwandelweg. In Saksen-Anhalt kan je de kunstschool Bauhaus in Dessau bezoeken. Met onder meer het biosfeerreservaat Midden-Elbe en het nationaal park Harz beschikt de deelstaat Saksen-Anhalt over bijzonder natuurschoon. De nieuwe hangbrug TITAN RT is er bevestigd op een mooi stuk vanwaar je een prachtig uitzicht hebt.