Gezinnen welkom aan boord!

Je kinderen meenemen op cruisevakantie? Geef toe, dat was een kwart eeuw geleden behoorlijk ongewoon. Wat een contrast met nu! Heel wat moderne cruiseschepen zijn specifiek gebouwd om jong en oud DE vakantie van hun leven te bezorgen. Nog nooit was het aanbod van gezinsvriendelijke cruises zo groot. Op de scheepswerven staan nog tientallen schepen op stapel, die het familieaanbod de komende jaren nog zullen vergroten.

Als kinderen een zwembad zien zijn ze al vaak niet meer te houden. Water is vakantie! Op grote schepen zijn er meerdere zwembaden, vaak met indrukwekkende glijbanen. Voor de allerkleinste is er dikwijls een aquapark met leuke fonteinen en kleurrijke waterspeeltjes, zoals op de schepen van Royal Caribbean en Carnival Cruise Line.

Budgetvriendelijk

De eerste vraag die ouders zich stellen is de kostprijs van een cruisevakantie. Dat valt reuze mee. Rederijen zijn op zoek gegaan naar middelen om cruises betaalbaar te maken voor gezinnen. Grotere schepen zijn daar een antwoord op. Cruiseschepen worden ook steeds maar zuiniger, zodat een lager brandstofverbruik helpt om de kost van een ticket binnen de perken te houden.

Familierederijen als Costa en MSC hebben zeer scherpe tarieven, waarbij kinderen die een hut delen met de ouders bijna gratis mee op cruise gaan. Als kinderen groter worden slapen ze wellicht liever in hun eigen hut. Bij het boeken kan je vragen naar kajuiten met communicerende deur én balkon. Om de prijs te drukken kan je voor de kinderen een aanpalende binnenhut kiezen.

Belangrijk om te weten is dat cruises altijd volpension zijn. Aan boord van elk schip is altijd minstens één hoofdrestaurant en één buffetrestaurant dat inbegrepen is. Van hamburgers met frietjes, tot pizza en ijsjes, zoveel is gratis. Voor softdrinks zijn er altijd formules met drankpakketten, zodat je exact je vakantie kan budgetteren. Bij Disney Cruise Line eet je elke avond in een ander themarestaurant.

Restaurants

Rederijen als AIDA en Norwegian Cruise Line (NCL) hebben speciale familierestaurants, waar zelfs de buffetten op kinderhoogte zijn gemaakt. Helemaal te gek zijn de showrestaurants. Jong en oud genieten van de behendigheid van de teppanyaki-chef.

De flexibiliteit om te eten waar en wanneer je wil is ideaal voor gezinnen. Zo kan iedereen leven op zijn eigen vakantieritme. Als papa en mama eens een romantisch etentje willen, is er vaak opvang voor de kinderen. Sommige schepen hebben zelfs crèches voor baby’s van minimum zes maanden oud. Tieners hebben hun eigen chill-out lounges en discotheken, met de heerlijkste alcoholvrije cocktails en… ouders niet toegelaten.

De activiteiten aan boord

Zich vervelen is t-o-t-a-a-l onmogelijk. Je weet niet wat je ziet als je aan boord van een modern familieschip komt: klimmuren en touwenparcours, lasergames, surf- of Formule-1-simulators, sportfaciliteiten, knutselateliers…

Soms hou je het niet voor mogelijk: de ijsschaatspistes bij Royal Caribbean, een fietsmonorail en een rollercoaster bij Carnival Cruise Line, een karting circuit bij NCL, of nog, een zip-line bij MSC.

Kinderen vinden het geweldig om met de ouders naar een spektakel te gaan kijken. Aan land kosten die shows stukken van mensen; aan boord zijn ze bijna altijd gratis. Hoe groter het schip, hoe groter de show producties. Op sommige schepen van MSC is er zelfs een speciaal ‘Cirque du Soleil’ theater.

Toch hoeft het niet altijd zo spectaculair te zijn. Animatoren zorgen voor leuke spelletjes, zoals schattenjacht, of piratenfeestjes.

Trouwens, is een reis met een schip niet een ongelofelijk avontuur op zich? Elke nieuwe haven, elk nieuw land is een nieuwe ontdekkingsreis. Soms kan je gezinsvriendelijke uitstappen boeken.

Een cruiseschip is een veilige omgeving. Daardoor kunnen kinderen hun eigen ding doen, zonder dat de ouders er steeds moeten bij zijn. Zo kunnen groot en klein elk op hun manier de dag invullen, en komt het gezin ’s avonds weer samen. Misschien is het daarom dat multigeneratie cruises zo succesvol zijn. Kleinkinderen, ouders en grootouders kunnen samen een prachtige reis maken, terwijl er toch genoeg tijd is voor individuele vrijheid. Het gevoel om samen op een schip te zijn is er een om nog lang te koesteren.

Dat op elk schip de hotelkamer bij wijze van spreken meereist, zorgt er finaal voor dat het ook vakantie is voor papa en mama. Geen gedoe met het in- en uitpakken van koffers, het opmaken van bedden, of het rijden naar een volgende bestemming. Een cruise is één groot feest voor het ganse gezin, een reis om nooit te vergeten.