Golm: de familieberg in Montafon

Montafon, een dal van 39 kilometer lang in het Oostenrijkse Vorarlberg, is een populaire trekpleister voor gezinsvakanties. Niet enkel in de winter, maar ook in de zomer komen families de rust opzoeken en genieten van de natuur. Wij trokken op verkenning richting Erlebnisberg Golm en dit mag je gerust letterlijk nemen. Golm is een echte belevenisberg waar je gemakkelijk een volledige dag zoet mee bent!

Net ten zuiden van Bludenz richting Silvretta vind je de gemeente Vandans. Een kleine gemeente met iets meer dan 2000 inwoners die het vooral van het toerisme moet hebben. Van hier uit neem je de Golmbergbahn 1 richting Latschau, Golmbergbahn 2 richting Mittelstation Matschwitz en tenslotte Golmbergbahn 3 met eindhalte Bergstation Grüneck. Je bevindt je nu op 1900m hoogte en bent helemaal klaar voor een avontuurlijke afdaling terug richting startpunt in Vandans.

Golmi’s Forschungspfad

De eerste etappe start aan het Bergstation Grüneck bij restaurant Berghof Golm. Vlak voor het restaurant kan je het startpunt vinden van Golmi’s Forschungspfad, een kindvriendelijke themawandeling. De wandeling gaat voornamelijk bergaf waardoor niemand vermoeid geraakt. Langs de 2,4 kilometer lange route kom je verschillende stations tegen vaak met educatieve opdrachten. De marmot Golmi is je gids en uiteraard staat de natuur centraal. Het is een echte gezinswandeling en dat zie je aan de talrijke kinderen bij de verschillende tussenstops. Bij het Mittelstation Matschwitz is het tijd om even te ontspannen. Geniet bij Haus Matschwitz van lokale gerechten met een fris biertje.

Waldrutschenpark

Van het Mittelstation Matschwitz tot Latschau volgt het volgende avontuur op de Erlebnisberg Golm. “In het Waldrutschenpark combineer je wandelen met een waar glijbanenpark. Dit is een ideale motivator om kinderen toch te laten wandelen. Bovendien is dit het grootste glijbanenpark in Europa,” vertelt Markus Burtscher van Golm Silvretta Lünersee Tourismus. Zeven verschillende glijbanen met een totale lengte van 380m gecombineerd met een wandeling van 3km bergaf is inderdaad heel uitnodigend voor groot en klein. Vergeet zeker niet even plaats te nemen op één van de vele zitbanken en te genieten van het overweldigende uitzicht op het stuwmeer van Latschau.

Alpine-Coaster

Tijd voor de laatste etappe van Latschau naar Vandans. Een avontuur die zowel in de zomer als in de winter toegankelijk is. De Alpine-Coaster staat garant voor snelheid en fun voor het hele gezin. Kinderen tussen drie en acht jaar moeten wel worden vergezeld door een volwassene. De rodelbaan is 2600m lang en heeft een spectaculaire 360° cirkel als paradepaardje. Voor de snelheidsduivels kunnen er snelheden worden gehaald van 40km/u, maar uiteraard kan je steeds remmen als het wat teveel zou worden.

Afsluitertje

Nog wat energie en tijd over? Bij de Flying Fox kan je ziplinen over het waterreservoir van Latschau. Over een lengte van 565m overbrug je een hoogteverschil van ruim 47m en haal je snelheden tot 70km/u. Een andere optie is het Waldseilpark. Het klimpark door de bomen is een uitdaging voor iedereen met verschillende moeilijkheidsniveaus: van blauw en rood tot zwart. Met hoogtes tot 16m boven de grond is dit een uitdaging voor echte waaghalzen. Daarnaast zijn er uiteraard nog verschillende wandelingen mogelijk zoals rond het stuwmeer van Latschau. Wij kozen uiteindelijk voor een ontspannende activiteit in Vandans: Een frisse duik in het Rätikonbad in de bijhorende Schwimmbadstraße. Een perfecte afsluiter van een perfecte dag met glijbanen en ander waterplezier.