Grensshoppen in Cadzand en Sluis

Een heerlijke trip of deugddoende vakantie… die hoef je helemaal niet ver te zoeken. Steek gewoon even de Nederlandse grens over en je vindt een pak hippe adresjes en trendy bezienswaardigheden in Cadzand en Sluis. Lekker dichtbij huis en ge-wel-dig leuk! Waar wacht je nog op?

Kickstart je dag

Een fenomenaal dagje uit? Dat start met een verrukkelijk ontbijt of een zalige brunch. Eén adres daarvoor: FRIS. in Cadzand. De enthousiaste uitbater Joris deed ervaring op bij Strandpaviljoen PUUR en bij KRNWTR+. Zo ontwikkelde hij de FRIS.-gedachte. Die draait rond een duurzame, verfrissende, lokale, natuurlijke én gezonde keuken. Je zet er je tanden in een huisgemaakte granola, zoetzure salade of overvolle ontbijtplank.

Shop till you drop

Geen city break zonder een passage door de winkelstraat. In Sluis spot je zowel bekende merken als kleinschalige boetiekjes. En die openen hun deuren ook op zondag. Wie nog niet genoeg kilometers in de benen heeft, struint nadien over de vestingwallen. Onderweg kijk je uit over de groene natuur. Nog aan de horizon prijkt de toren van het enige Belfort van Nederland. Het bouwwerk dient vandaag als interactief museum.

Honger gekregen van al dat shoppen? Haast je dan naar Eeterij Kaai 10. Daar werd de menukaart opnieuw uitgevonden. Die loopt nu over met creatieve tapasgerechtjes. Ideaal om te delen of om je eigen gangenmenu mee samen te stellen.

Fietsen door de polders

Wie door de polders en over de Nederlandse dijken wil zoeven, huurt op verschillende plaatsen een (elektrische) fiets. Daarmee trap je over en weer naar Groede. Dit landbouwdorp staat bekend om zijn ‘Vlaemsche Erfgoedstraatje’. Dit museum neemt zowaar een hele straat in beslag. Je springt er in een teletijdmachine naar de jaren 1900.

Breng zeker ook een bezoek aan het oude schoolgebouw van Groede. Je ontmoet er de mannen van Het Brouwerslokaal. Marc, Stijn en Thibo toveren er vernieuwende, Zeeuwse craftbieren uit hun hoed. Dankzij hun ambachtelijke bier ‘Dutch Bargain’ werden ze zelfs uitgeroepen tot streekproducent van het jaar.

Bij fietsen hoort een zoet vieruurtje. Op een paar kilometers van Groede arriveer je in Zuidzande, nog zo’n charmant Zeeuws polderdorp. De oude dorpskerk onderging er een knappe transformatie. Vandaag wandel je er binnen in Brasserie Céleste. Dé perfecte plek voor elke Bourgondische lekkerbek.

Uitwaaien op het strand

Is er een betere manier om je dag af te sluiten dan op het strand? In Cadzand waai je uit in het Nederlandse gedeelte van het Zwin-natuurgebied. Daar ontmoet je heel wat zeldzame dier- en plantsoorten. Gezellig napraten over die ontdekking? Dat doe je in Il Gabbiano, waar je smult van kraakverse pizza. Of in het hippe strandpaviljoen De Zeemeeuw. Hier doe je jezelf tegoed aan een lokale visfilet, terwijl je de zon ziet zakken in de Noordzee.

Smaakt naar meer?

We waarschuwen je: na deze onvergetelijke dag wil je vast en zeker nog niet naar huis. Voor leuke overnachtingsadressen, neem een kijkje op www.visitwestzeeuwsvlaanderen.nl