Haal een stukje Thailand in huis

Als wij niet naar Thailand kunnen dan komt Thailand naar ons. Hieronder vind je 8 films die zijn opgenomen op Thaise bodem, zo blijven je reiskriebels aangewakkerd en kan je dromen over je toekomstige trip naar het land van de glimlach. Want dromen mag.

The Beach (2000) – Phi Phi-eilanden én Leonardo DiCaprio // Avontuur, drama, romantiek

In de film “The Beach” blinkt Leonardo Dicaprio uit in zijn rol als jonge backpacker “Richard”, op zoek naar een ultiem avontuur in Thailand. En dat krijgt hij… In een nederig hotelletje in het bruisende Bangkok ontmoet Richard een drugsverslaafde dertiger. Die beweert dat hij hét paradijs op aarde heeft gevonden: een perfect strand, ingesloten door steile kliffen en verboden voor toeristen. Aan de hand van een kaart vindt Richard samen met een bevriend stel de weg naar “The Beach”, maar die gedroomde vakantiefolder blijkt ook een (zeer) donkere kant te hebben… Grenzen worden verlegd en gevaren getrotseerd in het exotische decor van de Phi Phi-eilanden en de prachtige duikspot Maya Bay. Maar weinig eilanden zijn zo mooi als de Phi Phi-eilanden. Lange witte stranden, wuivende palmbomen, idyllische baaitjes en een heldere zee vol tropische vissen en kleurrijk koraal zorgen voor het zeldzame bountygevoel.

The Impossible (2012) – Prachtig verfilmde ellende in Khao Lak // Drama, geschiedenis, thriller

“The Impossible” is voor iedereen een must-see (en leg die zakdoeken ook maar klaar). Deze hartverscheurende film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van een Spaanse familie die in 2004 Kerstmis ging vieren in Khao Lak in Zuidoost-Thailand. Daar werd de familie getroffen door de monsterlijke tsunami waarbij zo’n 230.000 mensen omkwamen. Het gezin wordt in één flits uit elkaar gerukt. Wat volgt is een aangrijpende zoektocht om elkaar weer terug te vinden in pure chaos en een compleet verwoest landschap. De filmmaker imponeert met realistische en tragische beelden van de tsunami, maar het zijn de overtuigende acteerprestaties van Naomi Watts en Ewan McGregor die een enorme indruk achterlaten. Een film die je naar de keel grijpt… Khao Lak is een regio in het Zuiden van Thailand met een 30 km lange kustlijn en heerlijke resorts. De regio trekt vooral gezinnen aan die op zoek zijn naar een luilekker vakantie.

The Railway Man (2013) – Dramatisch oorlogsverleden in Kanchanaburi // Biografie, drama, romantiek

“The Railway Man” is gebaseerd op de herinneringen van Eric, een Engelse soldaat tijdens WOII in Japan. Daar werd hij gevangen genomen en naar een kamp gestuurd in Thailand waar hij werd onderworpen aan huiveringwekkende folteringen. Daarnaast was hij één van de slaven die moest meewerken aan de Birma-spoorlijn (beter bekend als de ‘Dodenspoorlijn’). Aan die gebeurtenissen houdt hij een posttraumatische stress-stoornis over. De vrouw van Eric (Nicole Kidman by the way) besluit hem te helpen met het verwerken van zijn trauma. Uit haar speurwerk blijkt dat één van de gevangennemers van Eric nog zo vrij als een vogel rondloopt… Eric besluit hem te confronteren met zijn daden. Een deel van de film werd opgenomen op de originele locatie van de ‘Dodenspoorlijn’, in de bergachtige provincie Kanchanaburi. Ondanks de prachtige omgeving met watervallen, grotten en kalkstene heuvels, is Kanchanaburi vooral bekend om zijn duistere oorlogsverleden. Een ideale bestemming voor geschiedenis- en natuurliefhebbers.

The Hangover II (2011) – Aanstekelijke mainstreamkomedie in Bangkok // Komedie

Deel I van “The Hangover” was (onverwacht) een schot in de roos. Het concept was duidelijk: vier mannen vieren een stevig vrijgezellefeest in Las Vegas, gevolgd door belachelijk dronken maar lachwekkende situaties. Deel II van “The Hangover” liet dan ook niet lang op zich wachten en is vrijwel identiek. Alleen werd Las Vegas vervangen door de bruisende, veelzijdige Thaise hoofdstad Bangkok. Ook daar zetten de mannen (én een aapje) stevig de bloemetjes buiten en worden ze geconfronteerd met de (meestal hilarische) gevolgen. Leun achterover, zet je verstand op nul en geniet. Ps: blijf zeker kijken tot de aftiteling van de film om de ontknoping van een nachtje Bangkok te zien…

Tomorrow Never Dies (1997) – James Bond in Phan Nga Bay // Actie, avontuur, thriller

De achttiende (en uiterst succesvolle) James Bond-film werd opgenomen in Phan Nga Bay in Thailand. De machtige rotsformaties, kalkstene kliffen, grotten en het blauwgroene water zorgen voor een ideale James Bond-setting. In de film komt 007 oog in oog te staan met de mediamagnaat Elliot Carver. Elliot wil WOIII starten, want niets is beter voor kijkcijfers dan dood, geweld en verderf. Aan James Bond om dat te dwarsbomen. Ook een eerdere James Bond-film, The Man with the Golden Gun (1974), werd in Phang Nga Bay opgenomen. Toeristen worden er nog steeds verleid met een Bondtour!

Uncle Boonmee Who Can Recall his Past Lives (2010) – Mysterie in Noordoost-Thailand // Drama, fantasie

In 2010 ging deze Thaise film met de Gouden Palm lopen op het filmfestival in Cannes. Dat zegt al genoeg. De film speelt zich af in de jungle van Noordoost-Thailand. Daar woont Boonmee in een typisch afgelegen Thais boerderij’tje. Boonmee zijn nieren takelen af en hij heeft niet meer lang te leven. Als boeddhist gelooft hij in reïncarnatie en in zijn boerderij herbeleeft hij al zijn vorige levens… Deze mysterieuze film is geen ‘hapklaar brokje’ voor de typische couch potato, maar een onderdompeling in de authentieke Thaise gedachtenwereld voor de rasechte filmfanaten onder ons.

Bridget Jones – The Edge of Reason (2004) – Guilty pleasure met een stop in Koh Panyee // Komedie, drama, romantiek

Tijd voor een guilty pleasure film met vaste ingrediënten: een good guy, een bad guy en een stuntelige Bridget Jones met tal van genante momenten. Bridget haar relatie met haar droomman loopt op de klippen (door vooral haar eigen stommiteiten) en achteraf krijgt ze te horen dat ze op reis moet naar Thailand met haar ex-boyfriend. Eén voor één ingrediënten voor een romantisch avondje lachen en wegdromen over Thailand. Zo speelt de film zich gedeeltelijk af in de omgeving van het Koh Panyee eiland. Koh Panyee is een klein vissersdorpje op stelten, honderden hutten zweven op houten palen boven de ondiepe zee. Er is zelfs een voetbalveld op het water gebouwd! Koh Panyee is zeker een stop waard tijdens het eilandhoppen in Thailand.

Bangkok Dangerous (2008) – Rechttoe rechtane actie in Bangkok // Actie, misdaad, thriller

Fan van actiefilms én de Thaise hoofdstad Bangkok? Dan is “Bangkok Dangerous” een must-see. Nicolas Cage (inclusief gekke pruik) speelt een professionele huurmoordenaar in de lichtrijke Thaise hoofdstad Bangkok. Hij probeert er zijn laatste klus te klaren, maar worstelt met de emotionele kant van zijn beroep. Elk hoekje van Bangkok, de gigantische metropool met haar verschillende gezichten, wordt cinematografisch zeer mooi uitgewerkt, alsook de actiescènes.