Heerlijk genieten van de herfst in Slovenië

Iets frissere temperaturen en de eerste blaadjes die kleuren… de herfst komt eraan. Een ideale periode om te genieten en weg te dromen in het mooie Slovenië.

Slovenië is een natuurland met veel bossen en beschermde natuurgebieden. In de herfst kleurt het groene land geel, oranje en rood en dat levert romantische en adembenemende beelden op. Van meren gehuld in mist tot romantische steden… ontdek het nu.

Soča: de smaragdgroene rivier

De rivier Soča, die een uitgesproken smaragdgroene kleur heeft, wordt beschouwd als een van de mooiste rivieren van Europa en vormt het ideale decor voor een sprookjesachtige film. Met watervallen, smalle kloven en verrassende ravijnen is dit het toppunt van natuurlijke schoonheid. Langs de rivier lopen thematische routes die het erfgoed van de Eerste Wereldoorlog en andere verhalen over de vallei blootleggen.

Bled: een wereldwonder

Dit Alpenmeer met het enige eiland in Slovenië is een wereldberoemd paradijs. Traditionele houten boten – pletnas – brengen al eeuwen bezoekers naar het eiland midden in het meer. Het mooiste uitzicht op het meer, het eiland en de omliggende bergtoppen is vanaf het kasteel dat op een klif boven het meer uittorent. Dit zou zelfs de mooiste trouwlocaties in Europa zijn.

Triglav Nationaal Park

De Julische Alpen met het Triglav Nationaal Park is veruit het meest populaire wandelgebied. De hoogste berg van Slovenië, de Triglav (2864 m) kun je bereiken via verschillende paden. Het gemakkelijkste bergpad (6,5 uur stappen!) begint op Pokljuka, een bebost plateau bij het meer van Bled.

Maribor, wijnlandschap

De stad Maribor ligt in het oosten van Slovenië aan de rivier de Drava en is omringd door wijnheuvels. Die kun je wandelend of fietsend ontdekken; in herfstkleuren zijn ze op hun mooist. Het centrum van Maribor is een gezellig centrum met oude gebouwen, pleinen en cafés. Het oude en het nieuwe centrum is verbonden met bruggen over de Drava. Tegen een huis in de stad groeit de oudste wijnrank ter wereld. The Old Vine in Maribor staat in het Guinness Book of Records en is meer dan 400 jaar oud. De bijhorende wijnkelder van ruim anderhalve kilometer lang loopt zelfs onder het stadscentrum van de stad.

Romantisch Ljubljana

De kleinste hoofdstad van Europa, Ljubljana, met haar parken en omliggende wijngaarden kan uiteraard niet ontbreken. Ook hier kleurt de herfst de natuur en kun je in het najaar genieten van wandelingen, terrasjes langs het water, slenteren en lekker eten. De binnenstad barst van de romantische gebouwen en prestigieuze en bekende merken wisselen af met kleine, gezellige winkeltjes. Veel winkels hebben handgemaakte producten of een unieke collectie aan spullen die je nergens anders vindt. In de herfst hebben de nieuwe wintercollecties kleding en schoenen natuurlijk ook een grote aantrekkingskracht. De meeste bezienswaardigheden in Ljubljana kun je te voet of per fiets bezoeken en het centrum is autoluw.

Met het vliegtuig ben je in 1.40u in Ljubljana. Vertrekken kan vanuit Zaventem of vanuit Charleroi. Wie liever met de wagen op reis gaat, bereikt Slovenië na zo’n 1100 kilometer vanuit Brussel.