Herbronnen in de canyons van Utah

Je staat op, trekt je wandelschoenen aan en stapt even naar buiten voor wat frisse lucht. Je ogen glijden over een adembenemend landschap waar canyons, rivieren en kliffen wachten om ontdekt te worden. Je voelt je helemaal zen, klaar voor een nieuwe dag boordevol verwondering en avontuur. Klinkt dit als een droom? Het is een roadtrip door het Amerikaanse Utah. En jij kan hem deze komende zomer maken.

We fantaseren allemaal wel eens over een avontuurlijke, verre reis. Zo eentje waarbij je zalig kan herbronnen, terwijl je van het ene wauw-moment in het andere valt. Sta je ook al te popelen voor zo’n onvergetelijke bucketlistvakantie? Trek er volgende zomer dan op uit met USA Travel tijdens een unieke vijftiendaagse roadtrip door ‘The Mighty Five’ van Utah. Via iconische routes doorkruis je deze vijf nationale parken binnenkort op je eigen tempo. Je boekt nu al zonder zorgen dankzij de flexibele annuleringsvoorwaarden.

Eén met de natuur in Zion

Veel natuurliefhebbers en fotografen zijn dol op het majesteuze Zion National Park. Water en wind creëerden hier een dramatisch landschap boordevol imposante, kleurrijke kliffen. Wil je één zijn met de natuur? Trek dan slipbestendige schoenen aan en ga op verkenning langs het bijzondere ‘The Narrows’. Je wandelt letterlijk door de rivierbedding van de Virgin River, terwijl je wordt omringd door nauwe, metershoge kloven. Een onvergetelijke ervaring!

Schrikt een stevige, sportieve uitdaging je niet af? Waag je dan aan de Angels Landing Trail. Deze sensationele wandeling loodst je via smalle haarspeldbochten de hoogte in. Boven wacht je een hemels uitzicht over Zion canyon.

In de betovering van Bryce

In Bryce Canyon National Park, in het zuidwesten van Utah, springen de ‘hoodoos’ meteen in het oog. Deze mysterieuze rotsformaties banen zich grillig een weg naar boven. De zon beschildert de rotsen overdag met lichtroze en oranje kleuren en maakt ’s avonds, bij Sunset Point, plaats voor een betoverende sterrenhemel. Sunrise Point is dan weer de ideale plek om je dag te beginnen.

Daal te voet of per paard af in de canyon en raak betoverd door dit natuurlijk goudkleurig amfitheater, dat in prachtig contrast staat met de donkergroene dennenbomen die het landschap sieren.

Slapen in een tipi in Capitol Reef

Ten zuiden van Salt Lake City, de hoofdstad van Utah, duik je in het ongerepte Capitol Reef National Park. Dit enorme park dompelt je onder in een oerlandschap boordevol rivieren, ravijnen, groene oases, bergen en woestijnen. Langs de 40 kilometer lange Scenic Drive cruise je van het ene panoramische uitzicht naar het andere.

Capitol Reef bestaat uit drie districten boordevol rustige spots waar weinig toeristen zijn. Je voelt je er bijna alleen op de wereld, weg van alle drukte. Wie de ervaring compleet wil maken, kan kiezen voor een authentieke overnachting in een indianentipi of een traditionele huifkar.

Avontuur in Moab en Arches

Vanuit de stad Moab ontdek je de laatste twee parels van Utah’s Mighty Five. Het woestijnachtige Arches is één van de kleinere nationale parken, maar dat maakt het daarom niet minder fotogeniek. Stenen pieken, monolieten en wel 2.000 rotsbogen rijzen er torenhoog uit de grond. Helemaal magisch is de zonsopgang nabij Delicate Arch, een wonderlijk moment en hoogstwaarschijnlijk een hoogtepunt in je reis.

Moab is de ideale uitvalsbasis voor wie verzot is op avontuur. Je kan er raften, kajakken, paardrijden, muurklimmen, mountainbiken, hiken, vissen en rapellen. Of wat dacht je van een tocht met een 4×4 of helikopter? Ook in de andere nationale parken zijn allerlei activiteiten en epische wandeltochten mogelijk.

Op zoek naar inheemse volkeren vlakbij Canyonlands

In het stroomgebied van Colorado River en Green River bots je op het grootste natuurpark van Utah: Canyonlands. Machtige tafelbergen, diepe canyons en zelfs een meteoorkrater zorgen voor wonderlijke uitzichten die een blijvende indruk op je nalaten. Vlakbij is Monument Valley een bezoek waard. In dit woestijnachtige land van de Navajo indianen waan je jezelf middenin Amerika’s Wilde Westen.

Neon in Las Vegas

Je reis afsluiten, doe je in Las Vegas, dat in de staat Nevada ligt. Toegegeven, het contrast met de rustgevende, inspirerende natuurparken is best groot, al kan je deze bruisende wereldstad niet achterwege laten. En geef toe, terwijl je nog nazindert van de vele overweldigende ervaringen en impressies, doet wat relaxen aan het zwembad ongetwijfeld deugd.