Herbronnen in de Vendée

In de zonovergoten Vendée aan de Atlantische kust kun je volop genieten en sporten in openlucht. Iedereen vindt er wel iets naar zijn gading. Vijf redenen om naar de Vendée te trekken.

Trakteer jezelf op een energieboost met yoga-paddle en yoga-surfen

Op een surfplank peddel je in zee en beleef je een unieke yogasessie. Zachtjes dobberend op de oceaan wissel je yogasessies af met surfen op een van de mooiste plekjes van de Vendée. Om deze twee unieke activiteiten aan te bieden, is domein Jolly Château, dat in de volle natuur ligt, op amper 15 minuten van de Atlantische kust, een samenwerking gestart met Esprit Surf, een surfschool in Longeville-sur-mer. Wat kun je nog meer wensen om je batterijen op te laden en je volledig te ontspannen?

Voel je goed in je vel dankzij wellness

Schoonheidsbehandelingen, relaxatie, fitness… Laat je tijdens je verblijf in de Vendée heerlijk verwennen in een van de spa’s of thalassocentra. Probeer eens iets nieuws uit zoals een heilzame kuur op basis van escargotslijm in het Royer-instituut. In Saint-Jean-de-Monts biedt het kuuroord Valdys niet alleen algotherapie en hydrotherapie, maar ook een heel gamma nieuwe, doelgerichte behandelingen. In Sables d’Olonne baadt strandhotel Côte Ouest**** in de sfeer van een luxecruise. Opvallend detail: de spa van dit hotel verwelkomt ook adolescenten.

Proef de overheerlijke lokale specialiteiten

Op de markt of bij de lokale producenten vind je een ruime keuze aan lokale specialiteiten. Te beginnen bij de oesters, die meteen doen denken aan de zee en vakantie. Maar ook langoustines, wulken, mosselen, gerookte vis of garnalen. Je kunt ze proeven bij de producenten zelf, zoals ‘La Cabane de Lulu’ in Le Port du Bonhomme op het eiland Noirmoutier, ‘L’Annexe’, de ultieme stop vóór je boottocht naar het eiland Yeu, of ‘La Planque’, een oesterbar op wielen die alle aandacht trekt. Een absolute must is een geïmproviseerde picknick bij zonsondergang!

Trek erop uit met de fiets, autoped of kano

In de Vendée vind je uitstekende wijnen. Het domein Mourat stippelde dan ook een fietsroute uit langsheen de wijngaarden van de Lay-vallei. Tussen de middag kun je heerlijk picknicken onder de wieken van een molen met een lokaal wijntje in de hand. In deze tijd van slow toerisme is ook de autoped heel populair. Verschillende verhuurders stippelden tochten uit langs het typische heggenlandschap, de oceaan, het moeras of de bossen.

Wie echt de natuur wil intrekken, kiest voor een kanotocht in het uitgestrekte moeraslandschap van de Vendée, langs de Route du Sel. ’s Avonds gaat het avontuur gewoon verder en zet je de tenten op langsheen de oever. Op het menu: een barbecue bij kaarslicht!

Ga chillen in een van de strandbars van de Vendée

Als de avond valt, lonken de talkrijke bars op de fijne zandstranden. Kies voor een van de strandbars zoals ‘La Case d’Elo’, waar je 100% zen wordt door het uitzicht op de zonsondergang. Onder een mooi houten dak in de vorm van een boot geniet je van een typisch gerecht van de Vendée en een glaasje lokale wijn, met op de achtergrond het geluid van de golven of de muziek van een concert. Op het strand van Conches in Longeville-sur-Mer vind je een andere geheimtip: ‘Le Banc de Sable’, een gloednieuwe concept-store bar en restaurant maar ook surfkamp (overnachting in tipi) op het strand! Nog een aanrader is het sfeervolle buitencafé ‘Le Débar’c’ in ‘Maison du Marais’ in Longueville.