Herfst in Vallée du Loir en Pays du Mans

In de Vallée du Loir openen de wijndomeinen hun deuren. Je bent er welkom om hun nieuwe jaargang te proeven! In het Pays du Mans kleurt het landschap dan weer helemaal rood en bruin, net als in de Canadese nazomer. Ver weg van het massatoerisme en op anderhalf uur rijden van Parijs kan je in deze prachtige regio de geneugtes van de herfst ontdekken.

Met hun wijngaarden met een rijk verleden, magisch licht, kleurrijke landschappen, bijzondere plekjes, kastelen opgetrokken uit lichte steen, heerlijke restaurants en de Cité Plantagenêt die in september zijn geheime tuinen openstelt… zijn de Vallée du Loir en het Pays du Mans de ideale bestemming voor een weekendje weg in de herfst. Wij geven je graag nog enkele redenen waarom deze regio een bezoekje waard is:

Vlak bij België. Het is slechts zes of zeven uur rijden (afhankelijk van waar je vertrekt) naar deze verbazingwekkende streek. Met de TGV spoor je in amper 3,5 uur van Brussel naar Le Mans.

Wijnen, wijnen, wijnen! De verrassende wijnen van de Vallée du Loir hebben een lange, prestigieuze geschiedenis. In de 16e eeuw bejubelden Ronsard en Rabelais ze in hun gedichten en boeken, en Hendrik IV liet ze serveren in zijn kasteel na zijn jachtpartijen in het bos van Bercé. De Jasnières-wijn is een van de best bewaarde geheimen van de Vallée du Loir.

De regio combineert natuur met stadsbezoeken. Deze mooie regio wordt opgehemeld om haar natuurpracht, maar heeft ook erg leuke stadsuitjes in petto. Wist je dat Le Mans twintig hectare telt aan geplaveide straatjes met vakwerkhuizen en herenhuizen in renaissancestijl waar het aangenaam wandelen is? Die wijk heet de Cité Plantagenêt en is nog steeds omgeven door een Romeinse stadsmuur, trouwens een van de best bewaarde exemplaren in Europa, net als in Rome en Constantinopel.

Je ontdekt er het authentieke Frankrijk. In de Vallée du Loir en de regio van Le Mans is er geen massatoerisme. En dat is een verademing! Geen lange wachtrijen voor een bezoek, geen oneindige stroom aan toeristengroepen die in bussen aanrukken… En toch ontdek je er zo veel mooie, authentieke plekjes!

Het is er een paradijs voor fijnproevers. Du pain, du vin… en heel wat streekproducten in overvloed! Geniet van de heerlijke ‘rillettes du Mans’, de zwarte kip ‘La Flèche’ en ‘Le Mans’, de ambachtelijke koekjes van La Sablésienne… De Vallée du Loir en het Pays du Mans zijn de place to be voor iedereen die van lokale producten houdt.

Te voet of met de fiets is het er nog fijner. Deze schitterende en aangename regio vormt een rustige natuurbestemming die zowel bij wandelaars en sportieve fietsers als bij koppels en gezinnen in de smaak zal vallen. Omdat de temperaturen in de herfst vaak zacht zijn, is het des te aangenamer om een fiets- of wandeltochtje te maken.

Omdat je je er nooit verveelt. Zelfs als het slecht weer is. De regio heeft namelijk heel wat binnenactiveiten in petto: Carnuta, het Maison de l’homme et de la forêt, het Museum van de 24 uur van Le Mans of het bijzondere Musée de Boutiques anciennes et Cabinet de curiosités in het antiekdorp La-Chartre-sur-le-Loir. Ook de Fonderie d’Antoigné in Sainte-Jamme-sur-Sarthe en het museum over de Tweede Wereldoorlog in Conlie zijn aanraders.

Keuze genoeg qua accommodaties. Geniet er van een heerlijke nachtrust in het kasteel van Varennes of in het Maison Saint-Pierre, in het hartje van de Cité Plantagenêt in Le Mans. Midden in het bos in de Haras de la Potardière. Of in het Hôtel de France, een historisch adresje vol charme en de uitvalsbasis van de autorace de 24 uur van Le Mans.