Herfstbreak in Slovenië

Water, zee, bergen, meren, mooie rivieren, uitgestrekte natuurgebieden… je vindt het allemaal in Slovenië. Het is een origineel vakantieplan want nog maar weinig toeristen hebben de pracht van dat kleine land tijdens het najaar ontdekt. Het is een garantie voor een rustige vakantie, ver weg van het massatoerisme.

Grote delen van Slovenië zijn beschermd natuurgebied die in de herfst prachtig kleuren. Het landelijke Slovenië is een ideale reisbestemming voor het najaar waar je niet alleen geniet van die kleurenpracht maar ook van de vruchten van de oogst, de rust op het platteland en de gastronomie. Kortom, dit is het land waar je, ook met je gezin, een prachtige herfstvakantie kan beleven. Wij zetten het beste van de Sloveense herfst voor je op een rijtje.

Idylle op het Sloveense platteland

Vakantie op een boerderij is dé formule om het plattelandsleven te ontdekken. Overal in Slovenië vind je die farms en voor de kinderen zijn ze super, voor de ouders heerlijk romantisch. Niets is leuker om te helpen bij het plukken van fruit of het voeren van de dieren. Een koe melken wordt voor kinderen zowaar de topattractie van de vakantie en wat te denken van olijven persen, van hooi binnenhalen of brood bakken. Op een vakantieboerderij is alles lekker home made en klaargemaakt met lokale producten. Kinderen worden helemaal gek als ze kunnen overnachten op een echte hooizolder. Toffe plekken voor zo’n boerderijvakantie zijn Pri Madronicu aan de Kolpa rivier en Pri Prajerju in de Trenta vallei.

Gastronomische herfst

Slovenen houden van koken en van lekker eten. De herfst is dé periode om kennis te maken met de Sloveense gastronomie want het is dan de oogst wordt binnengehaald. Tijdens de Osmica (= acht dagen) kan je in veel boerderijen gedurende één week lokale producten proeven. Deze eeuwenoude traditie was aanvankelijk een wijnproevers event waarbij de wijnboeren hun overtollige wijn taksvrij mochten verkopen. Intussen is de Osmica geëvolueerd naar een heus gastronomisch gebeuren, goed voor een onvergetelijke culinaire ervaring op het Sloveense platteland, vooral in de Vipava-vallei en het Karst gebied.

“Proef Slovenië” is veel meer dan de Osmica want overal waar je komt tijdens de herfst vind je typische gerechten: gedroogde vleesproducten zoals de Karst prosciutto en pancetta, de kazen en honingproducten (Slovenië is hét bijenland) en zelfs het zout, van Piran, is smaakvol. Het steekt boordevol mineralen en geeft de gerechten een fijn aroma.

Actie !

De Sloveense herfst nodigt uit om het land te voet of met de fiets te ontdekken. Wandelen op een tapijt van kleurrijke herfstbladeren, heerlijk ! En overal waar je komt is er wat te doen zoals in Semic, regio Bela Krajina, waar de herfst wordt gevierd (15-16/11) met onder meer een streekmarkt met lokale wijnen. In de Soca vallei, één van de mooiste streken van Slovenië, wordt van 15 september tot 1 oktober een Herfst Hiking Festival georganiseerd. Minder inspannend en goed om de batterijen op te laden is een herfstbreak in één van de vele wellness en spa centra van het land. Ook cultuurliefhebbers komen tijdens het Sloveense najaar aan hun trekken, bijvoorbeeld met het Internationaal Filmfestival van Ljubljana (12 tot 23 nov.).