Herfstvakantie steeds luxueuzer 

Met het najaar in aantocht wordt door velen alweer reikhalzend uitgekeken naar de herfstvakantie. Zo blijkt ook uit de snel toenemende boekingen. De meest populaire bestemmingen zijn de Canarische Eilanden – vooral Tenerife en Gran Canaria -, Egypte en Kreta. De reizigers, vooral families en koppels, trekken daarvoor hun portefeuille open. Gemiddeld wordt er door de Vlaamse vakantieganger ruim 23% meer geld uitgegeven ten opzichte van 2019, een jaar eerder ging het nog om een stijging van 14%. Zo spendeert de Vlaming gemiddeld 940 euro per persoon aan zijn vakantieplannen.

“Ook al is de zomer pas net op zijn einde gelopen, toch kunnen wij uit onze snel toenemende boekingen voor de herfstvakanties opmaken dat veel mensen alweer uitkijken naar de volgende vakantie. Met name de Canaren zijn razend populair, maar ook Egypte en Griekenland zijn als zonzekere bestemming heel erg in trek bij de Vlaming”, aldus Tim van den Bergh, directeur Sun & Beach holidays bij Sunweb. “Het gaat heel hard met de beschikbare vakanties voor de herfstvakantie. We proberen zoveel mogelijk extra capaciteit vrij te spelen, vooral in Egypte en aan de Turkse Rivièra, om aan de vraag te voldoen, zodat iedereen nog even van de laatste zomerse zonnestralen kan gaan genieten.”

Wintersporter weet al de weg naar de piste te vinden en boekt duurdere vakantie

Ook de Vlaamse wintersporter is aan het boeken geslagen. Sunweb ziet de boekingen in deze periode heel hard groeien. Het huidige niveau van de boekingen ligt op weekbasis hoger dan een jaar geleden, wat tot nu toe het beste wintersportseizoen ooit was. Opnieuw is Frankrijk de topbestemming voor de Vlaamse ski- en snowboardliefhebber.

“Op dit moment ziet het seizoen er niet anders uit. Wintersporters willen op vakantie, lekker actief zijn in de buitenlucht”, licht Van den Bergh toe. “Zij slaan niet graag een jaar over, dat hebben we tijdens de coronapandemie gemerkt. Als ze toch een andere keuze moeten maken, dan is er voldoende aanbod voor verschillende budgetten of een korter verblijf, maar dit zien we nu nog niet terug in de boekingen.”

De impact van de toenemende inflatie en daar bijbehorende prijsstijgingen zal ook wintersporters niet ontgaan. Voor het komende wintersportseizoen verwacht Sunweb prijsstijgingen tot wel tien procent. Deze uitgaven zijn grotendeels te verklaren door de toenemende inflatie en daarbij behorende prijsstijgingen, maar voor de komende wintersportvakantie zien we ook dat er duurdere accommodaties worden geboekt. Uit de boekingscijfers blijkt dat de Vlaming gemiddeld 6% meer uitgeeft aan zijn wintersportvakantie dan vorig jaar.

De prijzen op de website van de touroperator worden op regelmatige basis aangepast. Van den Bergh geeft aan: “Wij onderhandelen altijd voor de scherpste prijs en er zullen ook last-minute aanbiedingen blijven komen, maar we ontkomen er niet aan dat de prijzen voor vakanties gaan stijgen. Gelukkig kent Sunweb een breed aanbod. In het hoogseizoen kan je nog steeds onder de 500 euro van een wintersportweek in Frankrijk genieten, maar we bieden ook luxe 5-sterren hotels aan. Voor ieder wat wils”.

Nieuwe bestemmingen

Sunweb heeft de ambitie om de toonaangevende digitale vakantie expert te worden en is daarom altijd actief om de vakantieganger het beste aanbod te bieden. Vanaf 1 november wordt het aanbod uitgebreid met nieuwe bestemmingen. Voortaan kun je voor een vakantie in de Verenigde Arabische Emiraten ook bij Sunweb terecht met de nieuwe bestemmingen Dubai, Abu Dhabi en Ras Al Khaimah. Daarnaast wordt het vakantieaanbod ook uitgebreid met Sharm el Seikh in Egypte.