Het Alqueva-meer in de herfst

We zoomen in op het grootste stuwmeer van Europa: het Alqueva-meer. Het beslaat een gebied van maar liefst 250 km2 en is aangelegd in de rivier Guadiana, vlakbij de Spaanse grens. Met temperaturen die nog steeds kunnen oplopen tot 25°C in het najaar is het de ideale herfstbestemming. Of je nu met de kinderen op pad wil, met je partner of gewoon lekker alleen, het Alqueva-meer in de Alentejo biedt de leukste activiteiten voor energieke waterratten, fanatieke landrotten, romantische sterrenkijkers en cultuur- en geschiedenisliefhebbers. Lees vooral verder en laat je verrassen door het uiteenlopende aanbod.

Cultuur opsnuiven

Dat het Alqueva-meer groot is, mag ondertussen wel duidelijk zijn, maar het is zelfs zo groot dat er een heel dorp onder water kwam te liggen en hierdoor verplaatst werd. Het ‘nieuwe’ dorp, Aldeia da Luz, is dan ook zeker een bezoekje waard. Om het oude dorp te herdenken is er een museum opgericht waarin de geschiedenis centraal staat en in beeld is gebracht.

Wie graag in de openlucht ronddwaalt, kan naar Monsaraz. Het is een middeleeuws vestigingsstadje met een idyllische uitstraling. Vergeet dan niet langs het Castelo de Monsaraz te gaan van waaruit je het mooiste uitzicht over het meer hebt. Vanuit Monsaraz is het nog zo’n 4 km naar een prehistorische verschijning: de Alentejaanse versie van Stonehenge, Cromeleque do Xerês. Ook die heeft een nieuwe plek gekregen naar aanleiding van de aanleg van het meer. Het frappante aan dit megalithisch complex is het feit dat het niet in een cirkel, maar in een vierkant is opgesteld.

Waan je in de oneindige sterrenhemel

In 2011 kreeg het Alqueva-meer o.a. door UNESCO de eerste ‘Starlight Tourism Destination’ erkenning. Hierop heeft de omgeving ingespeeld met activiteiten om te kunnen genieten van de prachtige sterrenhemel – die maar op weinig andere plekken in Europa zo goed te zien is. Zo is er het initiatief ontstaan vanuit de gemeenten rondom het meer om de stadsverlichting ‘s nachts tot een minimum te beperken.

In Monsaraz kun je terecht bij het Observatório do Lago Alqueva om met het blote oog de sterrenbeelden te bewonderen. Ook de mythologie en geschiedenis van de sterren komen aan bod om vervolgens met stethoscopen naar planeten en manen te kijken. Een andere bijzondere manier om de omgeving van Alqueva te ontdekken is via ‘Rota Dark Sky’, met rondleidingen om de natuur te verkennen, wandeltochten, kanotochten, birdwatching, astrofotografie-workshops en wijnproeverijen. Deze activiteiten gaan zowel ‘s nachts als overdag door en ook de restaurants en hotels in de omgeving zijn hierop voorbereid.

Let’s get physical

Voor de sportievelingen is er ook genoeg te doen op het vasteland in de omgeving van het Alqueva-meer. Zo biedt Transalentejo wandelingen en mountainbikeroutes van diverse niveaus aan. Rondom het Alqueva-meer organiseren ze elf wandelingen en allerlei activiteiten in en rondom het water. Je hebt de route die van Amieira naar Alqueva leidt, met een medium moeilijkheidsgraad en met prachtige paden langs het water. Er is ook een culturele route die je langs het erfgoed en het Castelo de Mourão leidt. In en op het water kun je verder nog kanoën, windsurfen, kajakken, suppen en zeilen. Niets is te gek. Zien we jou dit najaar in de Alentejo?