Het jaar van de Mont Ventoux

De Mont Ventoux zal dit jaar in de spotlights staan. Er zijn grote werken gaande aan de top om het gebied te beschermen en een bezoek aangenamer te maken. Alles zal klaar zijn voor de dubbele beklimming van de berg tijdens de Tour de France op 7 juli. De iconische berg van de Vaucluse begint het jaar alvast met een prachtig sneeuwtapijt die nog enige tijd zou moeten blijven liggen.

Heraanleg van de top

De Mont Ventoux heeft als bijnaam ‘de reus van de Provence’, omdat hij een overweldigende indruk maakt. Toch is hij nog geen 2000 meter hoog, maar 1910 meter om precies te zijn. Deze berg overheerst niettemin het landschap en is al van kilometers ver te zien. De Mont Ventoux ligt immers zeer afgelegen, ver van andere bergen, en zijn atypische vorm trekt de aandacht.

Door zijn typische kenmerken heersen tal van soms extreme microklimaten op de berg. Het maanlandschap op de top heeft hem nog een andere bijnaam opgeleverd: ‘de kale berg’. Je komt er terecht in een woestijn met rotspartijen, waar de wind vaak hard waait. ’s Winters is de sneeuw er heer en meester en ’s zomers de zon. Het mooie sneeuwtapijt in deze tijd van het jaar kun je dankzij een webcam bewonderen op de website www.provenceguide.com/experience/experiences-vaucluse/neige-au-mont-ventoux.

De hoogste berg van de Vaucluse is zowel voor reizigers als sporters een mythe geworden. De Mont Ventoux lokt elk jaar gemiddeld 700.000 bezoekers, die op de berg een uitstapje maken met de auto, motor of mobilhome. Sommigen gaan er wandelen of beklimmen de berg met de fiets. Het werd dus tijd dat de top werd heraangelegd om het gebied te beschermen en een bezoek aangenamer te maken. Bijna een jaar geleden zijn de werkzaamheden voor de heraanleg begonnen en in de loop van 2021 moeten ze klaar zijn. Nieuw is onder meer dat het plein voor het observatorium wordt voorbehouden voor voetgangers. Om de unieke, kwetsbare omgeving te beschermen, is er door de steenvelden nog slechts één pad dat via een nieuwe trap naar de top leidt. Langs een verkenningsroute kom je meer te weten over dit unieke ecosysteem. Ten slotte worden gratis parkeerplaatsen aangelegd om wild parkeren te voorkomen. Momenteel kunnen voetgangers en wielrenners de Mont Ventoux nog altijd oversteken via de top. De regio is dan ook een geliefde plek voor sportieve en minder sportieve wandelaars en wielrenners.

Dubbele beklimming

Volgens de planning zullen de werkzaamheden klaar zijn in juni, vlak voor de start van de Ronde van Frankrijk 2021, waarin de renners heel wat Provençaalse wegen zullen verkennen. Want dit jaar wordt de etappe van 7 juli, tussen Sorgues en Malaucène over 199 km, volledig in de Vaucluse gereden. Wat de Ronde dit jaar echt bijzonder maakt, is dat deze etappe niet een maar twee beklimmingen van de Mont Ventoux telt! De eerste via Sault en de tweede via Bédoin. Als je weet hoe moeilijk het al is om de berg één keer te beklimmen, is duidelijk welke krachttoer nodig zal zijn om de berg twee keer te beklimmen, zeker in het hartje van de zomer. Dankzij de Mont Ventoux belooft deze 108e editie van de Tour dus een absolute topper te worden!