Hidden gems in Wallonië

Of je nu per abuis bent beland in Ardennens meest bezochte stadje of liever niet wilt aanschuiven om een kajak te huren, wij verzamelden enkele hidden gems in Wallonië voor een heerlijke escapade zonder bekommernissen

Middeleeuwse grandeur

Poilvache, een van de opmerkelijkste Waalse erfgoedsites en tevens een natuurreservaat, is een van de grootste middeleeuwse kastelen aan de Maas. Hier kan je de indrukwekkende overblijfselen van de verdedigingsmuren en torens bewonderen en genieten van een prachtig panoramisch uitzicht over de vallei.

Voor de geschiedenisliefhebbers: de oudste vermelding van Poilvache gaat terug naar een tekst uit 1228. De site werd gevestigd door Isabelle de Bar en Waleran de Montjoie en later terug afgestaan aan het Graafschap Luxemburg om de streek te verdedigen en te beheren. De site nam echter heel snel deel aan de gebeurtenissen en lotgevallen van het Graafschap Namen.

Voor de gerstennatliefhebbers tot slot: op een schaduwrijk terras kan je het beroemde bier van Poilvache proeven: de Emeraude!

Flaneren in weelderige tuinen

Een weekendje Bergen is altijd een goede keuze. Wil je toch even aan de stedelijke stampei ontsnappen, dan vind je op enkele luttele kilometers het Kasteel van Havré. Een betoverende uitstap die start met een bezoek aan het kasteel en dan naadloos overgaat in heerlijk flaneren in de prachtige tuinen. Deze staan overigens in bloei tot september.

Net voorbij de conciërgewoning van het kasteel ga je door een kleine metalen poort de siertuin in. Voor de lezers met groene vingers: denk aan een mix van eenjarigen, vaste planten en struiken. Ook voor wie geen planten en bloemen kan herkennen, geniet. Zo is er nog een andere tuin in Engelse stijl met een combinatie van taxussen, vaste planten en rozen in overvloed. Een hidden gem verborgen in het hart van de provincie Henegouwen.

Genieten in hartje Bergen

Ook in Bergen zelf kan je de rust opzoeken. Chasse ma brune is een gemeenschappelijke tuin in het hart van de stad. Het is de perfecte plek voor een drankje, een zoete zonde of een aperitief met cocktails en hartige versnaperingen.

Het is in se een tuin die openstaat voor het publiek, in de buurt van de Place de Vannes, maar het is vooral een concept: een bubbel van welzijn – letterlijk en figuurlijk – voor de inwoners van Bergen en haar toeristen. En er is meer. Je kan ook genieten van een breed scala aan activiteiten, waaronder yogalessen en creatieve workshops, zodat je de geneugten voor de maag gemakkelijk kunt combineren met die voor de geest! Namasté!

Dineren in een voormalige kolenmijn

De voormalige kolenmijn Grand-Hornu wordt beschouwd als een van Europa’s mooiste sites van 19e-eeuwse industriële archeologie en staat sinds 2012 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De mijn is eigendom van de provincie Henegouwen en huisvest nu twee instellingen die tot zes tentoonstellingen per jaar organiseren: het CID, het centrum voor innovatie en design, en het MACS, het museum voor hedendaagse kunst.

De clou zit hem in het vertoeven op de site na openingsuren, meer bepaald in het met een 14/20 door Gault&Milau bekroonde restaurant ‘on site’ RIZOM. Dit restaurant bevindt zich letterlijk in het hart van het museum en biedt zoals ze zelf heel mooi verwoorden een keuken op het kruispunt van culturen. Deze Waalse regio is ontstaan uit verschillende migraties en herbergt een sterk lokaal karakter maar is ook de bakermat van modern denken. De keuken is ontsproten uit deze contrasten en omarmt het idee van een hedendaags ‘terroir’-aanbod. Gerechten met verschillende roots, bereid met marktproducten die in het seizoen zijn en waar lokaal niet enkel een grillig modewoord is.

De mosterd gaan halen in Thynes

Heb je het geduld niet om te wachten tot je Dinantse koek lekker mals is geworden van het soppen in je tasje koffie? Op een boogscheut van deze vestingstad ligt het charmante dorpje Thynes. Hier kan je prachtig wandelen door het bos en het platteland om het dorp Thynes en zijn omgeving te ontdekken. Combineer deze wandeling met een bezoek aan de beroemde mosterdfabriek Bister niet ver van Thynes. Bister is zo veel meer dan alleen maar mosterd. Ze produceren ook sauzen, specerijen, oliën en azijnen!

Picknicken op een wijndomein

Het Kasteel van Bioul herbergt een prachtig liefdesverhaal over zijn erfgoed en 11 hectaren wijnstokken. Dompel jezelf onder in de prachtige geschiedenis en volg de verbazingwekkende “Made in Bioul”-route, een interactieve rondleiding door de wijngaard. Een circuit dat je meeneemt naar de geschiedenis van het kasteel en de familie Vaxelaire, gevolgd door een introductie tot de wijnmakerij en de biologische wijnbouw die in de wijngaarden wordt beoefend. Je eindigt met een ontspannen wandeling in het park omring door honderd jaar oude bomen.

Het hoeft daar niet te stoppen. Je kan je bezoek combineren met een picknick in het kasteelpark. Zo is er de Pique-Nique du Sommelier, naast een mand gevuld met lokale streekproducten is ook een wijnproeverij inbegrepen. Grotere honger? Dan is de formule Vigneron wel iets voor jou: dan krijg je een hoofdgerecht en dessert alsook een kopje koffie, naast het nippen van de wijn uiteraard!

Logeren tussen fluisterende bomen nabij Namen

MurmuresNamur, genesteld in het hart van de citadelwijk van Namen, is een luxesuite voor twee personen gelegen op een privédomein. Helemaal uit het zicht en midden in de onvermoede natuur, maar toch heel dicht bij de stad. MurmuresNamur ligt op de hellingen van de citadel, met uitzicht op de Maasvallei, tussen honderd jaar oude beuken en eiken. 

MurmuresNamur, gebouwd in 2020, is ontworpen in een verfijnde, tijdloze stijl. De natuur van de omgeving, de bomen en planten, de bladeren en bloemen, de stenen en rotsen komen allemaal terug in de structuur. De suite verdwijnt als het ware volledig in zijn omgeving.

Dit is uiteraard geen banale boomhut. De inrichting voldoet aan de normen van luxehotels: een ruimte van 45 vierkante meter met een kingsize bed met direct uitzicht op de natuur en zonder overhangende boomtoppen, een beschut terras, een relax- en eethoek, een aparte badkamer met een tweepersoonsbad (jawel!) en een aparte douche. Het gebouw is ook uitgerust met airconditioning, WiFi en een flatscreentelevisie. En we fluisteren dit ook alvast in je oren: bij het schrijven van dit persberichtje waren er nog beschikbaarheden voor deze zomer en dit najaar…Ssssht.