Hier moet je zijn in de Loire-Atlantique

De Pays de la Loire en een van haar departementen, de Loire-Atlantique, is net als Frankrijk rijk aan erfgoed en culturele schatten die je blijven verbazen. Tijdens een bezoek aan dit stukje van de Loirestreek zijn de beroemde kustlijn van de Côte d’Amour en de stedelijke dynamiek van de stad Nantes een kleine omweg waard. Maak kennis met het wilde landschap en de rustige levenswijze van dit Franse departement en ontdek de 5 plekken van de Loire-Atlantique die je zeker niet mag missen!

Op het ritme van het water van Nantes naar Brest

Nantes, de bruisende en dynamische hoofdstad van het westen heeft veel te bieden: de stad is rijk is aan bezienswaardigheden, geschiedenis, natuur, mooie adressen en beschikt bovendien over een divers kunstaanbod. Als je door de Hertogenstad rijdt, is het onmogelijk om het île de Nantes over het hoofd te zien waar de beroemde Machines de l’île staan opgesteld. Hier kan je de stad bezoeken op de rug van een mechanische olifant!

Dankzij een route van 390 km kan je vanaf deze plek in Nantes via het kanaal de stad Brest bereiken. Deze route is te voet, met de fiets, te paard of per boot te ontdekken. Je wordt omgeven door natuurlijke en authentieke landschappen, terwijl je de historische dorpen, kleine Bretonse stadjes en moerassen verkent. Het kanaal beschikt over bloemrijke sluizen, aken en talrijke kunstwerken. Je kan deze reis tussen Nantes en Brest in 4 etappes afleggen: zo heb je volop de tijd om te ontspannen en te genieten van de verschillende landschappen.

Tussen land en water: la Grande Brière

Op enkele kilometers van de Atlantische kust ligt een uniek moerasgebied. Het Regionaal Natuurpark van Brière, met een oppervlakte van 40.000 hectare, is het op één na grootste moerasgebied van Frankrijk. Schitterend in de zon rijzen er 7 eilandjes op aan de eindeloze horizon van overstroomde vlaktes. Geniet van dit uitzonderlijke natuurlandschap aan boord van een trekschuit, per fiets of gewoon te voet.

Er zijn hier meer dan 900 verschillende planten en duizenden watervogels te bewonderen. Maak kennis met de lokale architectuur in het dorpje Kerhinet dat middenin het natuurpark ligt.

De ideale manier om deze beschermde natuur te verkennen is met een trekschuit, een typische boot met platte bodem. Zonder de rust van de plek te verstoren, kun je zo op subtiele wijze steltlopers en zangvogels spotten.

Heerlijk fietsen in de Loire-Atlantique

Tussen alle mogelijkheden om de Loire-Atlantique te ontdekken blijft de fiets ongetwijfeld favoriet. Als één van de best uitgeruste departementen van Frankrijk telt de Loire-Atlantique talrijke fietsroutes, zoals de Vélocéan, de Loire à vélo® en de Vélodyssée®. Via deze routes fiets je langs de oceaan, de wijngaarden en de zoutpannen terwijl je de tijd neemt om de diverse landschappen te bewonderen. Een onmisbare bestemming voor natuur- en fietsliefhebbers!

De Loire-Atlantique voor de fijnproever

Dankzij de vruchtbare landbouwgronden en de gunstige ligging aan de oceaan, beschikt de Loire-Atlantique over een rijk aanbod aan kwalitatieve streekproducten en wijnen. Het Nantaise rundvlees, de paling uit het Grand Lieu-meer, de Croisic kokkels, het Guérande-zout, de berlingots (snoepgoed) uit Nantes, de Muscadet…De fijnproever is hier absoluut op de juiste plek!

Sommige producenten bieden naast de rechtstreekse verkoop op de boerderij ook pedagogische rondleidingen, proeverijen en workshops aan om meer te weten te komen over de landbouw en de plaatselijke cultuur. Een perfecte manier om een kennismaking met de savoir-faire te combineren met het proeven van lokale lekkernijen.

Een vleugje zout uit La Guérande ter afsluiting

Voor een geslaagd verblijf in de Loire-Atlantique ga je naar de beroemde zoutmoerassen van La Guérande, waar onafhankelijke producenten 10.000 ton zout per jaar winnen. Een kleurrijk land met een mozaïek van contrasten: de blauwe zee, de zwartkleurige Brière en de witte zoutmoerassen wisselen elkaar af. Een grandioos landschap van bijna 2.000 hectare met moerassen die eeuwenlang door de mens zijn gevormd. Dit rijke erfgoed vind je terug in de kunststad Guérande, die binnen haar vestingmuren een middeleeuwse stad herbergt met kronkelende steegjes en een boeiende geschiedenis… Kortom, deze plek nodigt je uit tot een bezoek!