Hoevevakantie in de bergen

Wanneer de lente aanbreekt, staat Zuid-Tirol in bloei. Deze Italiaanse provincie staat bekend om z’n imposante bergketens. Maar wist je dat dit fenomenale landschap ook een heleboel kleinschalige, gastvrije boerderijen telt? Daar geniet je elk voorjaar van een zalige gezinsvakantie tussen de bloesems. 

Via Roter Hahn boek je makkelijk een hoevevakantie in de bergen. Het kwaliteitslabel bundelt ruim 1.700 agrarische logeeradressen. Zo verblijf je op de boerderij van een wijn-, fruit- of veeteler. Daar overnacht je in een comfortabele kamer, ruim appartement, knusse almhut of charmant vakantiehuis. En maak je uitgebreid kennis met het leven op een traditionele, Zuid-Tiroolse boerderij.

Zee van bloemen

Hoewel de regio elk seizoen heel wat in petto heeft, zien de Italiaanse bergen er tijdens de lente nog sprookjesachtiger uit. Eind maart, begin april staan de appelbomen namelijk in bloei. En overspoelen ze de bergflanken met frisse geuren en wit-roze kleuren. 

Dankzij z’n milde klimaat huisvest Zuid-Tirol het grootste aaneengesloten fruitteeltgebied van Europa. Met een oppervlakte van 18.000 hectare fiets of wandel je er door een bijna eindeloze zee van bloemen. Onderweg zie je hoe de boeren de handen uit de mouwen steken. Want deze bloesems vormen de basis voor de sappige appels die ze tijdens de herfst oogsten.

Smaakvol voorjaar

Ook de lokale restaurants prikkelen je zintuigen. Tijdens de lente openen heel wat boerencafés hun deuren. Ze verwennen je met overheerlijke, plaatselijke gerechten. Proef zeker en vast van de verse asperges uit volle grond. En zet je lippen aan een fris glas wijn. Rond deze tijd is de druivenoogst van vorig jaar voor het eerst op dronk.

Zelfs experimentele foodies komen hier aan hun trekken. Want verschillende boerencafés laten hun culinaire creativiteit de vrije loop. Zo kokerellen Zmailer-Hof en Rielinger-Hof met paardenbloemen en brandnetels van eigen kweek.

Nieuw leven

Wissel je de fruitboomgaarden in voor de stallen? Dan vliegen de verwonderde ‘oohs’ en de ‘aahs’ je ook daar om de oren. Want tijdens de lente verwelkomen de boerderijen heel wat nieuw leven. Lammetjes, kittens, veulens, puppy’s, biggen, kuikens en pluizige konijntjes strijden om je aandacht. Met wat geluk zie je hoe een kalfje zijn eerste stappen op de wereld zet. Of stelt de boer je voor aan mama geit, die dol is op knuffels en aaitjes. 

Pasen op de boerderij

Reis je met schoolgaande kinderen? Tijdens de paasvakantie zien de Zuid-Tiroolse boerderijen er extra feestelijk uit. Op de tafels pronken grote boeketten van paastakken. Die hangen vol geverfde eieren en kleurrijke linten. Stip zeker paaszondag in je agenda aan. Dan spelen de kids ‘eitje tikken’. 

Italiaans design

Hoewel de lente heel wat tradities telt, is een hoevevakantie in Zuid-Tirol allesbehalve oubollig. Heel wat gastenkamers en appartementen ondergingen een complete makeover en verbazen je met hun tijdloze, luxueuze inrichting. Zo logeer je op Babioshof zelfs in een nieuwbouwappartement met zicht op het buitenzwembad. Terwijl de gerenoveerde appartementen van Greiterhof uitkijken over de glooiende wijnvelden. 

De appartementen van Bacherhof lijkt dan weer weggelopen uit een interieurmagazine. Heel wat natuurlijke elementen geven de kamers een pure, eigentijdse look. Ook de appartementen van Traubenhof schotelen je een perfecte mix van authentieke charme en modern design voor.