Inspirerende vakantie in de Vendée

De Vendée verwelkomt je in een weelderig landschap. De kustlijn van 250 km met 18 unieke badplaatsen en een ongerepte natuur zorgt voor een onvergetelijke, inspirerende vakantie. Hier kan je je in het hart van het bocage- en moeraslandschap wagen, waar je ook tal van culturele ontdekkingen zult doen. Zo bezitten de geklasseerde dorpen een rijk en gevarieerd erfgoed. Je hoeft alleen nog maar een adres te vinden om te overnachten, al is het moeilijk kiezen tussen een originele gîte te midden van de natuur en een geklasseerd landhuis.

In deze drie idyllische en ongewone adresjes kom je tot bezinning:

Chil in een hut. Bulle Nature verhuurt in het hartje van de natuur niet alleen twee leuke gîtes in natuursteen, maar ook de splinternieuwe ‘Toue cabanée’, een woonboot ontworpen op basis van een originele ‘toue’, een traditionele vissersboot op de Loire, alsook de al even nieuwe Jap’yonnaise, een hut op palen. Na een daguitstap is er niets beters dan een duik te nemen in het natuurlijke zwembad op dit prachtige domein.

Extraatje: Hier kun je dierentherapie volgen om je emoties los te laten. Daarbij fungeert het dier als een soort katalysator. Ondertussen kunnen de kinderen een wandeling maken met de ezels in het mooie dorpje Le-Poiré-sur-Vie.

Word verliefd op alpaca’s. In Commequiers wacht je een gîte op een traditionele langgevelboerderij, Alpagas de la Montagne. In deze gîte heerst de warme sfeer van een alpacaboerderij. De eigenaars produceren er een zachte, warme en ecologische wol.

Extraatje: Het hele gezin zal ongetwijfeld veel pret beleven in het zwembad en de jacuzzi, maar in Saint-Gilles-Croix-de-Vie, op ongeveer 20 km van de gîte, is het heerlijk flaneren tussen de charmante en originele winkeltjes van de haven. Proef er verse sardientjes, waarvan de badplaats alle geheimen kent!

Deconnecteer volledig. La Gataudière is een ecologische gîte, die volledig gebouwd is met natuurlijke materialen (hennep, hout). Hier is er nauwelijks 4G, verplaats je je met de fiets, neem je deel aan een ‘zero waste’-workshop en ontdek je de prachtige moestuin van de eigenaars.

Extraatje: Deze gîte in het zuiden van de Vendée, in Foussais-Payré, een dorp dat geklasseerd is als Petite Cité de caractère, ligt niet ver van Natur’Zoo de Mervent waar je tussen maki’s, wallaby’s, leguanen en andere schattige dieren vertoeft.

Cultuur en erfgoed staan ook op het programma in de Vendée. Deze buitengewone gastenkamers bieden drie variaties op dit thema:

Kasteelvrouw voor een dag. Het kasteel van La Citardière, geklasseerd als historisch monument, maakt van bij de eerste aanblik indruk. Classicisme en goede smaak zijn overal aanwezig in dit prachtige 16de-eeuwse kasteel. De kamers zijn dan ook met veel zorg ingericht. Al deze pracht en praal geeft je zin om voor één dag kasteelvrouw te spelen of om elkaar er voor altijd het jawoord te geven!

Extraatje: Het kasteel is omgeven door 5500 hectare bos en dus ideaal gelegen om te wandelen. Ook een cultureel uitstapje behoort tot de mogelijkheden, dankzij het nabije Vouvant, een van de mooiste dorpen van Frankrijk.

Hang de kunstzinnige uit. In Maison château Gaillard ligt de focus op cultuur. De drie kamers van dit herenhuis zijn ingericht volgens de persoonlijkheid van drie uitzonderlijke vrouwen uit de wereld van design, architectuur en decoratie. Andrée Putman, Madeleine Castaing en Sarah Lavoine drukken zo hun stempel op het kasteel met hun kunstzinnige stijl of ‘aristocratische ongecompliceerde elegantie’ zoals die laatste het noemt.

Extraatje: Aangezien dit herenhuis in Fontenay-le-Comte ligt, een stad die geklasseerd is voor haar kunst en geschiedenis, kun je te voet op verkenning gaan!

Met je hele clan naar de bocage. Terwijl de twee vorige adresjes zich veeleer op adults only richten, is het Domaine de la Basse Bobinière zeer kindvriendelijk. Het imposante gebouw is opgetrokken uit bleke natuursteen. De groene luiken zorgen voor een vrolijke toets. De mooi ingerichte gastenkamers ademen rust uit. Goed om weten: een gîte voor 4 personen opent binnenkort de deuren.

Extraatje: Dit domein in het hartje van het bocagelandschap ligt vlak bij het prachtige moerasland Marais Poitevin, zijn groene oevers en typische dorpen.