Interesse in Costa del Sol

Steeds meer Belgen willen op vakantie naar de Costa del Sol. In 2021 steeg hun interesse in de regio met maar liefst 75 procent, dat blijkt uit cijfers van Travel Insights with Google en Turismo Costa del Sol. Maar wat maakt de Costa del Sol nu zo aantrekkelijk voor reizigers? Naast paradijselijke stranden, een uniek gastronomisch aanbod en meer dan 300 dagen zon per jaar is er nog veel meer te ontdekken. Denk maar aan een rijke geschiedenis, prachtige bouwwerken, wandel- en fietspaden voor urenlang plezier en nog zo veel meer. Wij geven je graag enkele redenen om Costa del Sol bovenaan je bucketlist te plaatsen.

300 dagen zon per jaar

De Costa del Sol weet elk jaar heel wat Europese toeristen te lokken. Vooral het geweldige klimaat, met meer dan 300 dagen zon per jaar, valt in de smaak. Zelfs in de wintermaanden is het er vaak nog een aangename 15°C-18°C. Ideaal om je winterjas even in de kast te hangen in België en te genieten van de winterzon in Spanje.

¡Espetos, por favor!

Daarnaast beschikt de Oost-Andalusische regio over een exclusief gastronomisch aanbod. Op de menukaart staat heel wat verse vis. Typisch voor Málaga zijn de verrukkelijke ‘espetos’: gespietste sardines die op het strand gegrild worden in het vuur. Wie door het landschap van de Costa del Sol rijdt zal ook talloze olijfbomen tegenkomen. Vergeet dus zeker geen flesje mee te nemen voor het thuisfront. Ook de wijnen staan tot ver buiten de regio bekend. Tip: in september vindt er een heus oogstfestival plaats in het dorpje Mollina.

Een prachtige kustlijn

De Costa del Sol zou de Costa del Sol niet zijn zonder zijn prachtige kustlijn. Met 300 kilometer aan kust is er voor ieder wat wils: uitgestrekte zandstranden, verborgen baaien en zelfs een watervallen! Het heldere azuurblauwe water maakt het plaatje compleet.

Na inspanning volgt ontspanning, of omgekeerd

De Costa del Sol is meer dan zon, zee en een heerlijke keuken. Zo verken je er het Nationaal Park Sierra de las Nieves, dat door Unesco werd uitgeroepen tot biosfeerreservaat. Er zijn ook een pak wandelroutes, zoals de El Saltillo, de kilometerslange Gran Senda en de Caminito del Rey die je dwars door de spectaculaire El Chorro-kloof leidt. Verschillende fietspaden tonen je de verscheidenheid van het Spaanse landschap en voor wie genoeg zon heeft gezien, zijn er ook verschillende grotten om te ontdekken.

Een rijke geschiedenis en cultuur

De Feniciërs, Romeinen en Arabieren hebben allemaal hun eigen sporen achtergelaten in deze regio, die vandaag de dag zichtbaar zijn in de vorm van monumenten en architectonische meesterwerken. Deze geschiedenis kan je ontdekken in een van de vele musea. Maar ook wie liever door de straten van de dorpjes struint, zal ogen te kort komen. Denk bijvoorbeeld aan Ronda, waar een adembenemende brug het dorp in twee splitst.

Wie denkt aan Andalusië en de Costa del Sol, denkt natuurlijk ook aan flamenco. De culturele waarde van de flamenco heeft ertoe geleid dat deze dans door UNESCO is uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed. ¡Olé!

Een stukje Spanje in de straten van Brussel

Zon, strand en espetos: deze drie ingrediënten voeren veel wereldburgers naar Costa del Sol. Maar vorige week speelden ze de hoofdrol in de straten van Brussel. Dankzij de groeiende interesse van de Belgen in de Costa del Sol voerde de lokale toeristische dienst campagne in onze (Europese) hoofdstad. Een foodtruck, flamencodanser, strandgangers en een golfer brachten een stukje Spanje naar hier.

Enthousiaste vertegenwoordigers van de regio vertelden ook over de andere highlights van de Costa del Sol: het adembenemende landschap en het rijke erfgoed. Bekijk de video hier: