Italiaanse streetfoodtrip

Staat de Italiaanse keuken ook bovenaan jouw persoonlijke menukaart? Zet je tanden dan zeker eens in een portie lokale streetfood. Elke regio koestert z’n eigen specialiteiten. Overal proef je dus een ander, tongstrelend gerecht. Een smakelijk excuus voor een Italiaanse streetfoodtrip van noord naar zuid!

Emilia-Romagna: piadina

Of je nu de kustlijn of het idyllische binnenland verkent: overal in Emilia-Romagna kun je een stuk piadina of piada bestellen. Dit dunne platbrood is rijkelijk belegd. Onderaan zorgt een groene basis van waterkers, witloof of snijbiet voor een kruidige toets. Wat sla en tomaat maken de piadina fris en licht. Wie houdt van een hartige maaltijd kiest voor gegrilde ui, courgette, aubergine of paprika. Helemaal bovenaan werken enkele sneetjes salami, ham, mozzarella of zachte kaas het gerecht af.

Sicilië: ‘u pani c’a meusa’

Sommige streetfoodgerechten kennen een hele geschiedenis. Zo ook de pani c’a meusa. Deze lekkernij ontstond in de middeleeuwen. In de slagerijen van Palermo werkten toen heel wat joden. Door hun geloof aanvaardden zij geen geld als betaalmiddel … maar slachtafval. Thuis kookten en frituurden ze milten, longen en zelfs luchtpijpen. Daar bereidden ze verrassende sandwichvullingen mee.

Marche: olive all’ascolana

Verder naar het zuiden toveren chefs met de lokale Ascolano-olijf. Deze malse, groene olijf wordt op smaak gebracht in een aromatische pekel. Waarna het een vulling krijgt van varkens-, runds- en kippenvlees. Daaraan voegt de kok Parmigiano Reggiano, groenten en kruiden toe. Waarna de gevulde olijf in het frietvet verdwijnt en een krokant korstje krijgt. Ideaal als tussendoortje of als aperitief.

Apulië: panzerotto

Wie door de straten van Apulië flaneert, merkt vast de geur van verse panzerotto op. Heel wat bakkerijen serveren deze plaatselijke specialiteit. Dit gefrituurde deeggerecht stilt je honger op elk moment van de dag. En dat met een hele reeks smaken. Zo kies je voor een traditionele vulling van tomaat en mozzarella. Of probeer je een combo van ricotta en gedroogde tomaat uit. Streetfood op z’n best!

Campanië: pizza a portafoglio

Geen culinaire reis door Italië zonder pizza. Aan de Tyrreense kust vonden ze een manier om deze delicatesse uit het vuistje te eten. En dat zonder je kleren te besmeuren. Ze bakken er namelijk een iets kleiner, dunner exemplaar … dat ze simpelweg opvouwen. De pizza a portafoglio ziet er daardoor uit als een portefeuille. Binnenin steekt een waanzinnig lekkere margherita- of marinaravulling. Al pakken heel wat restaurants ook uit met andere traditionele en creatieve vullingen.

Aan zee: fritto misto

Aan de Italiaanse kust doet de geur van fritto misto je spontaan watertanden. Deze gefrituurde hapjes komen vers uit de zee en zijn immens populair. In elke stad kiezen de lokale chefs voor andere ingrediënten. Zo krijg je knapperige stukken kabeljauw, ansjovis of inktvis op je bord. Of proef je van gefrituurde garnalen of krabbenpoten.