Italië ontdekken vanop de fiets

Wat hebben Belgen en Italianen gemeen? Ze zijn dol op fietsen. Die liefde wordt dit jaar bezegeld tijdens de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Want welke sponsor duikt daar op? Juist, Italië. Ook aan eigen wielerklassiekers en uitgestrekte routes heeft het land geen gebrek. Tijd dus voor een verkenning.

Italië is het fietsland bij uitstek. Dat bewijzen de wielerklassiekers Giro d’Italia en Strade Bianche, de stevige beklimmingen van Monte Zoncolan en Fausto Coppi en de wereldbekende renners Marco Pantani en Vincenzo Nibali. Ook de doorsnee Italiaan kruipt graag op de fiets. Het hele land ligt bedekt met kilometers prachtige fietspaden. Die voeren je door historische steden, over schilderachtige heuvels, langs uitgestrekte wijngaarden en over ongerepte stranden. Of je nu met een koersfiets, mountainbike, ebike, stadsfiets of kinderfiets op weg bent, je trapt er moeiteloos van de Alpen tot aan de Middellandse Zee.

Historische routes

Wie Italië zegt, denkt meteen aan het rijke verleden van het land. Verschillende fietstochten reconstrueren die geschiedenis en brengen je langs archeologische sites en beschermde monumenten. Zo vertrek je vanuit Firenze (Florence), de stad van Michelangelo en da Vinci, voor een rit langs de oevers van rivier Arno. Je begeeft je midden in een frisse, groene vallei waar talloze wijngaarden opdoemen langs de weg. Het stadje Rondine is zeker een pauze waard. Dit dorp ontvangt studenten van over de hele wereld en hangt vol buitenlandse vlaggen. Aan de eindmeet van de route ligt de Toscaanse stad Arezzo. Die bereik je na een passage langs de Ponte a Buriano. Deze beroemde brug over de Arno deed ooit dienst als decor voor da Vinci’s Mona Lisa.

Ga je met het hele gezin op pad, dan is een rit over de stadswallen van Ferrara een aanrader. Dit stenen gordijn van wel 9 kilometer omarmt het centrum van de stad en is enkel toegankelijk voor fietsers en wandelaars. Het is de ideale manier om je veilig rond Ferrara te verplaatsen. Onderweg spot je tal van bastions, torens, poorten en passages die het vroegere militaire belang van de stadswallen aantonen. Vandaag doen de muren dienst als stadstuin. De hele tijd lijkt het dus alsof je door een groene oase zoeft.

Landschapsroutes

Wie door Italië reist, hoeft geen auto te huren of een trein te boeken. Dankzij de lange afstandspaden doorkruis je het land vanop de fiets. Aan het Gardameer schiet je uit de startblokken voor een rit van zo’n 262 kilometer langs de Garda-Adriatico. Je volgt de rivieren Po en Mincio en bewondert het groene landschap terwijl in de verte de bergen opdoemen. Hoogtepunten onderweg zijn de passages door Ferrara en Mantua. Deze Renaissancesteden behoren tot het Unesco Werelderfgoed.

In het zuiden van het land verken je Sicilië vanop de trappers. De bekendste route vind je in de provincie Agrigento. Vanaf het startpunt in Porto Palo in Melfi fiets je zo’n 170 kilometer langs archeologische sites, prachtige stranden en adembenemende natuurreservaten. De durvers zoeken hun avontuur landinwaarts. Etna, de grootste actieve vulkaan van Europa, brengt je tot wel 3.340 meter boven de zeespiegel.

Iconische routes

Supporters van de Giro d’Italia kennen ongetwijfeld de ‘Maglia Rosa’. Deze bekende roze trui is bedoeld voor de leider van het algemeen klassement. Ook de Stelvio Tour verdient gerust zo’n roze hemd. Deze iconische route is er eentje van wereldformaat. Over een afstand van 25 kilometer verbindt het pad het Toscaanse Prato met de Stelviopas in de Alpen. Het hoogteverschil loopt op tot zo’n 1.800 meter. Helemaal indrukwekkend zijn de 48 haarspeldbochten waarmee je één van Europa’s hoogste bergketens beklimt.

Ook de cyclotour van Aosta naar de Grote Sint-Bernhardpas hoort thuis op de lijst icoonroutes. Zo’n 35 kilometer balanceer je op de grens met Zwitserland en doorkruis je historische stadjes als Gignod, Étroubles, Saint-Oyen en Saint-Rhémy-en-Bosses. Aan de overkant van de bergpas spot je het klooster waar de sint-bernardshond ontstond.