Krijg energie in Zuid-Tirol

Ken je dat? Zo’n hemelse plek waar je jezelf even helemaal één voelt met de natuur en je omgeving… Een adembenemende plaats waar je een instant dosis frisse energie van krijgt en waar je lichaam en geest helemaal ‘zen’ van worden. Gaat je batterijniveau al een klein beetje omhoog als je dit leest? Dan is Zuid-Tirol deze zomer dé plek waar jij moet zijn. Tussen de bergen bots je er op tal van krachtplaatsen. De ene al wat mysterieuzer dan de andere.

Drinken uit een goddelijke poel

Voor wie letterlijk op zoek is naar een fikse portie energie, is het ‘Energy Source Labyrinth’ een must. Tussen woeste dennenbomen, schuilt dit cirkelvormige doolhof. Witte rivierstenen op de grond gidsen je de weg en doen het er allemaal erg sprookjesachtig uitzien. Stap per stap raak je dichter bij het midden terwijl de zoektocht je gedachten helemaal leeg maakt. In het centrum wacht een energetische waterput.

Tip: combineer je bezoek met een wandeltocht rond de ‘Drei Zinnen’, de drie bekendste rotspieken van de Dolomieten. Broederlijk naast mekaar werken ze als een magneet op je ogen. Tijdens een drie, vier of zes uur durende wandeling spot je nog de restanten van de gangen die destijds in de rotsen werden gehouwen.

Pelgrims achterna

Dé bekendste krachtplaats van Zuid-Tirol is zonder twijfel ‘The Holy Spirit Church’ in Ahrntal/Valle Aurina. Het is de oudste kerk in de buurt, ze dateert al van 1455, en ze baadt in groen en mysterie. Door de jaren ontstonden tal van mythes over het kerkje. Zo zou de grond waarop ze staat heilig zijn, vandaar de naam. Haal zeker je fototoestel boven want deze kerk ziet er echt fantastisch uit. Niet enkel het rode dakje van de toren maar ook de rots waartegen ‘The Holy Spirit Church’ leunt, zorgen voor een magisch plaatje.

Tip: wie het niet zo op wandelen heeft begrepen, kan in de buurt heerlijk mountainbiken. In de regio Bruneck/Brunico zijn er verschillende zogenaamde ‘freeride’ paden. Je start er telkens op een hoogte van zo’n 2.200 meter waarna je langs een bochtig parcours een spannende rit naar beneden aflegt. Een serieuze adrenalinekick! Of hoe je ook op een actieve manier energie kan opdoen.

Watervallen

Ook de natuur zit boordevol heerlijke plekken waar je tot rust komt. Zo is het genieten van het ritmische, kletterende geluid van de Stanghe watervallen. Nabij Ratschings/Racines en Vipiteno/Sterzing hebben deze watervallen zich door de jaren heen een weg gebaand door de rotsen. Het resultaat zijn prachtig geboetseerde kliffen waartussen het water zich woest de diepte in stort. Een schouwspel dat je bewondert vanop de aangelegde wandelpaden.

Tip: rasechte waterratten voelen zich in Zuid-Tirol helemaal thuis. De vele rivieren en meren tussen de bergen zijn de ideale plek voor een sessie raften, suppen of kajakken. Trek dus maar snel je veiligheidsvest aan en zet je schrap voor een actieve dag boordevol waterplezier.

Zweven in een denkbeeldige kabellift

Dat weidse zicht vanop de top van de berg… Geef toe: het is dé ultieme beloning voor wie er net een lange, stevige klim naar boven heeft opzitten. En dat is het al helemaal wanneer je de ‘Beimstein Knott’ trotseert. Dit vulkanisch gebergte nabij de stad Vöran/Verano combineert een fantastisch uitzicht met een verbluffend stukje kunst. Bovenop de top van de berg staat namelijk een denkbeeldige kabellift. Je neemt plaats op één van de stoeltjes en zweeft boven de bergen uit zonder dat je echt vooruit gaat. Van een bijzondere ervaring gesproken.

Tip: wie houdt van een kick, kan natuurlijk ook echt vliegen. In de regio Meran/Merano zijn verschillende clubs waar je onder begeleiding leert paragliden. Met een gigantisch zeil vlieg je als een vogel door de lucht en tuur je met je arendsogen naar het wondermooie landschap om je heen. Wie weinig of geen ervaring heeft, kan de vlucht in tandem maken met een professionele instructeur.

Proeven van het kloosterleven

Naast kerken is het landschap van Zuid-Tirol ook bezaaid met indrukwekkende kloostergebouwen. Het ‘Marienbergklooster’ in Burgusio/Burgeis is er eentje dat zeker niet mag ontbreken op je bucketlist. Het prijkt zo’n 1.340 meter boven de zeespiegel uit en is daarmee de hoogst gelegen benedictijnenabdij van Europa. Bezoekers proeven van het kloosterleven in het museum. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan er ook een verblijf boeken.

Tip: hou je van mediteren maar verkies je om dat te doen in de natuur? Dan is het ‘National Park Stelvio’ (National Park Stilfser Joch/Parco Nazionale Dello Stelvio) het perfecte alternatief. Dit natuurreservaat is enorm uitgestrekt en zit boordevol leuke energieplekjes. Vooral het lichtblauwe water van de prachtige uitgestrekte meren doen je helemaal wegdromen.

The Stone man

In de buurt van Bolzano/Bozen, de hoofdstad van Zuid-Tirol, stoot je op een bouwwerk dat op het eerste zicht wat aan Stonehenge doet denken. ‘The Stone man’ bestaat uit wel meer dan honderd stenen torens, sommigen klein, anderen zo groot als een mens. Als een legertje soldaten, begroeten ze de wandelaars die hen komen bewonderen.

Tip: de plaatselijk geschiedenis beleven én tegelijk je batterijen opladen, doe je ook vanop de rug van een paard. In de regio Meran/Merano zijn verschillende maneges waar je een ritje op een Haflinger kan maken. Dit bijna goudkleurige paardenras is typisch voor de streek en is dankzij z’n rustige temperament de ideale partner voor een deugddoende buitenrit.