La Palma, een paradijs voor fotografen

Het Canarische eiland La Palma kent alsnog geen massatoerisme. Dat is goed voor fotografen die er in alle rust de mooiste kiekjes kunnen nemen van het indrukwekkende landschappen. Volg het spoor van fotograaf Marten van Dijken tot bij de mooiste plekjes van het eiland, langs avontuurlijke routes met ravijnen en vulkanen of tot bij de hoofdstad Santa Cruz de la Palma met zijn rijke cultuur. Je bent verzekerd van Instagramwaardige plaatjes !

Playa de Nogales

Het strand wordt door hoge kliffen afgeschermd en je kan het bereiken via een kronkelend pad met stenen trappen. Het is een hidden gem waar je prachtige natuurfoto’s of filmopnames kan maken, vooral door het spel van kleuren en contrasten bij zonsopgang.

Roque de los Muchachos

Dit is het hoogste punt van het eiland en het uitzicht is imponerend, ideaal voor een groepsfoto of een zelfgemaakte ansichtkaart. Er is een parking dichtbij en je hoeft bijgevolg niet te klauteren om op deze Roque te komen. Uiteraard zijn zonsopgang en zonsondergang dé beste momenten voor een mooie foto maar ook ’s nachts zet je je camera aan het werk. Maak foto’s van de open sterrenhemel, van de Melkweg die je zo helder kan zien. Dat komt omdat La Palma weinig lichtvervuiling heeft, erkend is als een Dark Sky Reserve.

Llano de la Brujas

‘Brujas’ betekent ‘heksen’ in het Spaans en de naam Heksenvlakte is hier heel terecht. Waar die naam precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk, maar met het zwarte zand, de kraterwanden en de donkere sterrenhemel is het niet moeilijk voor te stellen dat er heksen voorbij vliegen op bezemstelen.  Het voorjaar is prachtig als de berg Pico de Graja, Kraaienbek, in bloei staat en de vlakte dieprood kleurt. Deze bijzondere gloed vang je het best tijdens de laatste zonuren van de dag wanneer de lage zon een prachtig warm licht met lange schaduwen produceert.

Garafía

In het noordwesten van La Palma, tussen ravijnen en kliffen, ligt de regio Garafía. De natuur is hier ruig en de dorpen zijn minder gemakkelijk bereikbaar. De rust en ongereptheid is vooral populair onder buitenlandse toeristen. De originele bewoners zijn veelal verhuisd naar grotere plaatsen op het eiland of naar het Spaanse vasteland. Daardoor voel je in de dorpen een nostalgische en authentieke sfeer die goed te vangen is door de lens van een camera. Avontuurlijke fotografen mogen deze regio zeker niet overslaan wanneer ze op zoek zijn naar verlaten stranden, ruige ravijnen en een glimp naar het verleden.

Santa Cruz de La Palma

Dwaal door de straten van de hoofdstad met je camera in de hand. Het is een plek met dorps karakter en iedere straat heeft zijn fotografisch verhaal, tussen de klassieke herenhuizen, de appartementen met kleurige houten balkons en de straatstenen in bijzondere motieven.

Extra trip: Carnaval !

Carnaval op La Palma wordt heel anders gevierd dan elders ter wereld. Waar men meestal zo uitbundig mogelijk uitgedost de straten op gaat, zie je in La Palma alleen mensen met witte kledij en witte Panama-hoedjes. Dit heeft te maken met een traditie die is ontstaan tijdens de 19e eeuw. De La Palmezen vierden de terugkomst van ‘los Indianos’, de eilandbewoners die vertrokken waren naar Midden- en Zuid Amerika om fortuin te maken. Onder begeleiding van Caraïbische muziek, loopt de stoet carnavalsvierders naar de haven om symbolisch de terugkerende eilandgenoten te ontvangen. Eenmaal terug in de stad bekogelt men elkaar met wit kalkpoeder, bij wijze van zegening. Een bijzondere ervaring, het lijkt een mix van Caribisch carnaval en het Indiase feest Holi, maar dan compleet in het wit. Dat levert mooie plaatjes op, maar pas wel op met het witte stof en je camera!