Laat een schets van je maken door Rembrandt

Benieuwd hoe Rembrandt jou zou schetsen? Of wil je in de voetsporen treden van de jonge Rembrandt? Dat kan in Leiden! Volg de ‘Leidse Augmented Reality Rembrandt Route’ die de geschiedenis van Rembrandt & de Gouden Eeuw tot leven laat komen doorheen de Leidse binnenstad. Als aandenken kan je jezelf laten schetsen door Rembrandt bij de Latijnse school.

Rembrandt zag in Leiden het licht, letterlijk en figuurlijk. Hier bracht hij de eerste 25 jaar van zijn leven door en legde hij de basis voor zijn indrukwekkende artistieke carrière. Vanaf zijn zevende ging Rembrandt van Rijn naar de Latijnse School in Leiden (van 1616 tot 1620). De Latijnse School was bedoeld als vooropleiding voor de universiteit. Er werd alleen in het Latijn gesproken en les gegeven. Hier leerde Rembrandt ook voor het eerst schetsen. Hij volgde er tekenlessen van Henricus Rieverlinck, zijn eerste tekenleraar. Het prachtige gebouw is niet te bezoeken. Wel bevindt zich op de begane grond de ‘Young Rembrandt School’. Als je hier naar binnen kijkt, kun je je door de meester zélf laten schetsen! Wie wil dat nu niet?

Je originele schets kan je downloaden op leiden.nl/jongerembrandt

Een Rembrandt wandeling 2.0

Leiden heeft dus een sterke band met de jonge Rembrandt. Je zal het merken als je tijdens een stadsbezoek de boeiende Rembrandt-wandelroute volgt. Het parcours loopt door de prachtige 17de-eeuwse binnenstad die bijna helemaal intact is gebleven. De Rembrandtwandeling begint bij Museum De Lakenhal en volgt een traject langs de belangrijkste plaatsen waar het leven van de jonge Rembrandt zich afspeelde: zijn geboorteplaats, de Latijnse school en het atelier van zijn leermeester Jacob van Swanenburgh. Een hoogtepunt tijdens de wandeling is het pittoreske Weddesteegplein. Langs de route staan themaborden met informatie die een beeld geven van het leven in Leiden tijdens de Gouden Eeuw.

Als leuke aanvulling op de Rembrandt wandeling is de ‘Leidse AR Rembrandt Route’ app ontwikkeld, een Augmented Reality app waarbij stadsgids Onno Blom op zeven locaties aanvullende informatie geeft. Ga met je telefoon op ontdekkingstocht en laat de geschiedenis van Rembrandt & de Gouden Eeuw tot leven komen. Bekijk het geboortehuis van Rembrandt en zie hoe het Rapenburg er in 1600 uitzag.