Lavagrotten verkennen in IJsland

Dankzij de IJslandse luchtvaartmaatschappij PLAY kan je tot vier keer per week van Brussel naar Reykjavik vliegen en terug. Met een bezettingsgraad van 70% kan de jonge onderneming tevreden terugblikken op hun eerste levensjaar. De twee belangrijkste troeven van PLAY zijn de lage kosten en hun vluchtaanbod richting de Verenigde Staten. De perfecte manier om ook IJsland en hoofdstad Reykjavik een bezoekje te brengen.

Eénmaal aangekomen op Keflavik Airport kan je vlot de transfer naar Reykjavik maken met de Flybus. Tickets dien je vooraf online aan te kopen of in de luchthaventerminal. Handig om te weten is dat er geen vast uurschema is. De Flybus rijdt in functie van aankomende vluchten waardoor er nooit lange wachttijden zijn. De volledige rit richting BSI Bus Terminal in Reykjavik duurt drie kwartier. Wil je terug van BSI Bus Terminal in Reykjavik naar Keflavik Airport? Je mag er steeds op rekenen dat er om het uur of anderhalf uur een Flybus vertrekkensklaar staat.

Naast de luchthaventransfer biedt Reykjavik Excursions ook verschillende activiteiten en excursies aan. Een grote aanrader is de excursie naar de lavagrotten Raufarhólshellir op slechts 30 minuten van Reykjavik. Je bent hier getuige van de innerlijke werking van een vulkaanuitbarsting. Volg de tunnel waar de lava duizenden jaren geleden stroomde tot diep onder de grond. Een waar avontuur voor groot en klein.

Bij aankomst krijg je een helm met verlichting aangeboden en dat is nodig ook. Hoe verder je de lavatunnel in wandelt hoe donkerder het wordt. Raufarhólshellir is één van de grootste lavagrotten in IJsland. De tunnel heeft een lengte van meer dan één kilometer, maar enkel de eerste 400 meter zijn te bezichtigen met een ervaren gids. Stevige schoenen en warme kledij zijn een must, want de temperatuur in de grot ligt maar net boven het vriespunt. Op sommige plaatsen is de bovenkant ingestort en zo krijgt ook de zon toegang tot de lavatunnel. Dit verklaart ook meteen waarom er op sommige plaatsen sneeuw te vinden is. De verschillende mineraalsoorten in het gesteente zorgen ook voor diverse kleuren in de grot. Een ideale uitstap van een drietal uur vanuit Reykjavik!