Le Havre, een verrassende en veelzijdige stad

In september 1944 werd Le Havre bijna helemaal verwoest door een geallieerde bommenregen. De havenstad in Normandië werd snel en op een visionaire manier herbouwd en in 2005 geklasseerd als UNESCO erfgoed. Wie Le Havre bezoekt mag zich aan nog meer leuke verrassingen verwachten, in kerken, abdijen, musea, de herbouwde stad maar ook op het strand en langs de spectaculaire krijtrotsen van Étretat

Le Havre is de grootste containerhaven van Frankrijk. Vanuit toeristisch oogpunt wordt een havenstad niet meteen verbonden met mooi, rustig en boeiend maar Le Havre maakt hierop een uitzondering. Tijdens een zomerse vakantie zal je best genieten van deze metropool met ruim 180.000 inwoners. De zee en vooral het strand zijn verrassend dichtbij. Op slechts 500 meter van het stadhuis ligt een twee kilometer lang strand waar je in alle rust kan zonnen en baden. En als je meer wil dan dolce farniente kan je er ook kite surfen, genieten van beach volley of je uitleven in een skate park… Er is ook wandelpromenade met restaurants en terrasjes waar je kunt genieten van de zonsondergang.

Le Havre heeft nog meer natuur en groen om tijdens de zomer van te genieten. Maak een wandeling en bezoek de schitterende hangende tuinen. Deze ‘jardins suspendus’ liggen in een oud fort met machtige bastions van waar je een prachtig panorama hebt op de zee en op de monding van de Seine. Je kan er een botanische wandeling maken langs vijf continenten. Er zijn maar liefst 3000 m2 bloemen- en plantenkassen en de rozenperken zijn tijdens de zomermaanden een pracht voor het oog.

De kliffen van Étretat

Vanuit Le Havre ga je beslist een dag wandelen langs de prachtige Normandische kust. Een topbestemming is het plaatsje Étretat, circa 25 km naar het noorden. Etretat is beroemd om zijn krijtrotsen, grillige rotsformaties die oprijzen uit de zee. De kliffen hebben bijzondere namen zoals Courtine (gordijn), Manneporte (de boog) en Aiguille (naald). Maak een wandeling langs het kiezelstrand waarop de golven uiteenspatten en kijk omhoog naar de indrukwekkende Falaises die in de loop der eeuwen door de zee werden gebeeldhouwd. In 1917 zijn op een rotsklif aan de rand van het stadje Les Jardins d’Etretat geopend. Het is een groen paradijs met schitterend uitzicht en met een reeks kunstwerken die bloemen en planten mooi aanvullen.

Kunst- en cultuurstad Le Havre

Met een uitzonderlijk aanbod van musea, kerken, abdijen (Graville en Montivilliers), stedelijke architectuur en culturele evenementen komt de havenstad Le Havre verrassend uit de hoek. Het is hier dat Monet de inspiratie en het uitzonderlijke licht vond voor zijn werk. Het is hier dat Oscar Niemeyer, de architect van Brasilia, het Maison de la Culture vorm gaf. Le Havre biedt kunst in overvloed, in het Musée d’Art Moderne André Malraux, in Musée Maison de L’Armateur waarin de geschiedenis van de havenstad herleeft, in de Eglise St-Joseph waar meer dan 10.000 glasramen een fantastisch lichtspel creëren.

Vergeet het decor van deze musea en kunsttempels niet, de nieuwe stad die na het oorlogsdrama van 1944 werd ontworpen door de architect Auguste Perret en om zijn moderniteit werd geklasseerd als een beschermd patrimonium

Le Havre werd lange tijd gezien als een stad zonder charme. Dat is verleden tijd want Le Havre herleeft, als studentenstad, havenstad, een plek waar je heerlijk kan winkelen, kuieren door de kleine straatjes en op de kades. Waar je bovenal kan genieten van de zee en de natuur en van verrassend veel kunst.