Leiden door de ogen van de locals

De allerbeste reistips? Die vind je niet in een gids of op het internet … Je hoort ze van de locals! Want alleen zij kennen hun stad of regio op hun duim. En wijzen je de weg naar de allerleukste plekken en evenementen. Zo ook in Leiden en omgeving. Daar beleef je dankzij de gastvrije inwoners een zalige zomer. Hieronder lijsten ze hun acht favoriete hotspots op. Die rijg jij aaneen tijdens een fantastische uitstap of vakantie net over de Belgische grens.

Liefhebben in een knusse serre

Een oude meelfabriek strippen en er een geweldig restaurant van maken … daar weet Brasserie Zijlstroom alles over. Binnen doe je fantastische interieurideeën op. En buiten geniet je van een flinke portie romantiek. Want in de kruidentuin nestel je je in één van de drie knusse serres. Daar proef je samen met je geliefde van een uitgebreid ontbijt, frisse lunch of smakelijk diner in de ‘kasjes’.

Fietsen door de polders

Diezelfde Meelfabriek is tegelijk het startpunt van de fietsroute ‘Familie Fiets & Food’. Die voert je met het hele gezin door de Boterhuispolder, een eeuwenoud stuk Nederlandse natuur. Je staat 10 of 15 kilometer op de trappers, afhankelijk van de route die je kiest. Onderweg hou je halt bij enkele familievriendelijke, duurzame boerderijen. Daar proef je van heerlijk hoeve-ijs en ander streeklekkers.

Steppen door de stad

De origineelste rondleiding door Leiden? Die beleef je vanop een sportieve step. Je zoeft door het historische hart van de stad en komt intussen alles te weten over de bruisende Leidse geschiedenis. Een gepassioneerde gids wijst je de leukste hotspots aan en brengt je naar de meest zonnige terrassen. Ga je liever zelfstandig op pad? Huur dan een losse step en stippel je eigen route uit.

Dineren in het Singelpark

Noem het Singelpark gerust de groene ader van Leiden. Het domein maakt een lus rond het historische stadscentrum en is de ideale plek voor een zalige natuurwandeling. Tijdens het Singelparkdiner lunch of dineer je in het park terwijl je een tocht van 6,5 kilometer aflegt en een heleboel enthousiaste locals ontmoet.

Ontspannen in de rand

Niet alleen het centrum van Leiden heeft heel wat te bieden. Ook in de groene rand valt vanalles te beleven. Zo ontvangt Hof van Duivenvoorde je in het landelijke Voorschoten. Op een sprookjesachtig domein schuif je aan tafel bij één van de beste gastronomische restaurants uit de streek. Tijdens het boomgaarddiner degusteer je die culinaire creaties zelfs in openlucht.

Zomeren op het strand

Vanuit Leiden hop je zo naar het strand van Katwijk aan Zee. Daar brengt SandCbar de vibes van Ibiza naar de Noordzee. Je nipt er van een exotische cocktail, smult van mediterraanse gerechten en zet je tanden in een zoet dessert. Blijf je iets te lang plakken? Dan overnacht je in de stijlvolle strandcabines van SandCsleep. Want geef toe: niets is beter dan wakker worden met zicht op zee!

Proeven van Azië

In Oestgeest duik je in de Aziatische keuken dankzij het bekroonde Suzie’s & Van Aken. Dit gezellige restaurant veroverde een plek in de Michelingids en viel ook in de smaak bij het gerenommeerde Gault&Millau. Dankzij gastvrouw Suzanne voel je je er meteen thuis. Waarna chef Tom Van Aken je betovert met een vleugje furikake of kimchi.

Winkelen op de boerderij

Echte boerenkaas? Die heeft een krachtige, unieke smaak. Je proeft hem op Boerderij Nellesteijn in Wassenaar. De melk is afkomstig van de meer dan 80 eigen melkkoeien, die je ’s zomers ziet dartelen op de wei. Wil je meer weten over de koeien, hun kalfjes en de melk? Volg dan de klompenwandeling en dompel je onder in het leven op de boerderij.