Leiden, het rustige alternatief voor Amsterdam

Leiden, een leuke stad met de tweede langste grachtengordel van Nederland na Amsterdam, interessante musea, een ontspannen studentensfeer en zowel Rembrandt als de eerste Nederlandse tulp zagen er het licht. Daarenboven is de kust nooit ver weg.

2de grootste grachtengordel na Amsterdam

Leiden heeft, na Amsterdam, het meeste water binnen haar poorten stromen. Om de grachten en singels over te steken zijn er maar liefst 88 bruggen! Het water en de bruggen zorgen voor een schilderachtig kader en een gezellig sfeer. Als je wil kan je zelf een sloep huren om op ontdekking te gaan.

Tulpen uit Amsterdam Leiden

De tulp is het symbool van Nederland maar deze bloem is eigenlijk afkomstig uit Kazachstan. De eerste tulp op Nederlandse bodem werd in 1593 geplant. Dat gebeurde in Leiden, in de Hortus botanicus. Bijna vijf eeuwen later is Leiden een belangrijk centrum in de Bollenstreek. De Hortus botanicus Leiden is nu een topbezienswaardigheid met planten uit alle windstreken. www.hortusleiden.nl

Leiden, waar Rembrandt het licht zag

Rembrandt wordt geassocieerd met Amsterdam, omdat daar het Rembrandthuis staat en de Nachtwacht in het Rijksmuseum hangt. Maar eigenlijk is Rembrandt geboren in Leiden in 1606 en hij heeft er gewoond tot zijn 25e jaar en er zijn eerste meesterwerken gemaakt. Je kan in de stad een wandeling maken in de voetsporen van de jonge Rembrandt en in de Young Rembrandt School kan je jezelf laten schetsen door Rembrandt! Meer info: www.leiden.nl/jongerembrandt

Leiden Beach

Amsterdam promoot de hippe kustplaats Zandvoort als Amsterdam Beach. Maar Leiden heeft maar liefst 2 kuststeden in de aanbieding op slechts 10 minuten rijden met de auto of 30 minuten met de fiets! Noordwijk met zijn hippe strandbars en Katwijk met zijn aantrekkelijke boulevard en een van de properste stranden van Nederland. Je kan er ook overnachten in een van de 80 strandhuisjes. Welkom in de Streek van Verrassingen.

Grootste concentratie van musea

Geen andere stad in Nederland heeft zoveel fantastische musea op loopafstand van elkaar. Ze bieden een verrassend aanbod van natuur, kunst en cultuur. Er zijn liefst vier Rijksmusea terwijl Amsterdam er maar drie telt. Er is het Rijksmuseun Volkenkunde, Rijksmuseum van Oudheden, Rijksmuseum Boerhaave waar momenteel de expo ‘Besmet’ loopt en Naturalis over de biodiversiteit. Er is ook nog het gerenoveerde Museum De Lakenhal en de CORPUS Experience waar je alles te weten komt over je lichaam. Zie www.leiden.nl/musea

Bars en restaurants met een leuke studentenvibe en betaalbare prijzen

Leiden is de oudste studentenstad van Nederland en heeft een van Europa’s meest vooraanstaande universiteiten. Er zijn 30.000 studenten die uiteraard voor extra sfeer zorgen in de stad. Hierdoor vind je er veel bars met de nodige ambiance alsook restaurants met een keuken uit alle windstreken. Een echte wereldstad!

Eén dagje Leiden is te kort, blijf overnachten in één van de vele hotels

Om de stad Leiden echt te ontdekken, moet je langer dan één dag blijven. Daar hoort dan natuurlijk een overnachting bij! Leiden heeft genoeg keuze. Ontdek het zelf in één van de hotels via www.leiden.nl/hotels.