Lente in Valle d’Aosta

Op maar zo’n duizend autokilometers ligt de kleinste maar oh zo mooie Italiaanse provincie Valle d’Aosta verstopt tussen de hoogste Alpenpieken. Het is lente, de natuur ontwaakt en vraagt erom om ontdekt te worden; van de smeltende sneeuw op grotere hoogte tot de weelderige groene valleien vol bloemen in de alpenweiden tot het wildlife in de bergwouden.

Erop uit!

De talloze frisse bergbeken en riviertjes zwellen aan, de sneeuw verdwijnt en maakt plaats voor nieuw leven. Het vraagt erom om erop uit te gaan en je te verliezen in het prachtige landschap, te voet of per mountainbike en ’s avonds te genieten van een goed glas lokale wijn en bijvoorbeeld een heerlijke ambachtelijke pizza met verse witte truffel.

De lente in bloemen

De wilde krokussen laten zich als eerste zien en daarna valt er steeds meer te genieten van de bloemenpracht in de vrije natuur; knalblauwe gentiaan, anemonen en nog veel meer fraais. Een van de meest bijzondere steekt de kop op in Col Fenêtre in Perloz (1670 m). Daar bloeien de wilde pioenrozen uitbundig.

Kastelen bezoeken

Valle d’Aosta kent veel burchten en kastelen die in de meeste gevallen bezocht kunnen worden. Stap letterlijk in de roemruchte geschiedenis van deze streek die in het verleden het toneel is geweest van territoriale strijd; van de Romeinen die Aosta stichtten als garnizoensstad ten tijde van keizer Augustus – waarnaar de stad ook vernoemd is- tot Napoleon die het Forte di Bard met de grond gelijk liet maken omdat het taaie weerstand bood. Forte di Bard werd later herbouwd en nog verder uitgebreid ter bescherming van de pas van Frankrijk naar het huidige Italië. Al sinds de tijd van Augustus was er ook een kleine troepenmacht gelegerd op deze strategische locatie. Tegenwoordig dient het als museum en eventlocatie met vele exposities. Er kan zelfs overnacht worden in een van de suites bovenin de vesting. Een ander voorbeeld is Castello di Issogne, dit renaissance-kasteel dateert in zijn huidige vorm van de late 15e en vroege 16e eeuw.

Zoek het eens hogerop

Op wat grotere hoogte bevinden zich berghutten of hotelletjes. Deze bieden een ideale uitvalsbasis direct naar de pure natuur van de bergen, of je nu van wandelen, klimmen, vissen of mountainbiken houdt. Het is mogelijk om alleen een kamer te boeken of half – cq volpension tegen schappelijke prijzen. De ligging is midden in de natuur en het menu is meestal traditioneel, stoer en authentiek, dus om de streek echt te ervaren is het zeker een aanrader om eens te proberen! In elke streek van Valle d’Aosta zijn ze te vinden.