Lokale ambachten in de Loirestreek

De Franse “Grand Ouest” regio biedt een 100% lokale escapade met vele exotische activiteiten en uitzonderlijke producten om te ontdekken en te herontdekken. Zoom in op de verborgen schatten van de Loirestreek!

La Baule-Guérande en haar beroemde « salines »

Wat is er exotischer dan een reis naar het hart van de prachtige bestemming La Baule-Guérande en haar beroemde “salines”? Nicolas Arnould, een zoutwerker die al zo’n dertig jaar in de Rostu zoutmijn in Mesquer werkt, biedt rondleidingen in zijn zoutmijn om de tradities van deze natuurlijke omgeving te ontdekken: van de manier waarop het water uit de oceaan stroomt tot de “œillets” waar het fleur de sel en het Guérande zout worden geoogst, is dit bezoek een echte verademing!  

Fontevraud brandt in 2023

Tot 6 maart is Fontevraud gehuld in magische en romantische lichtjes! Deze zesde editie van de artistieke reis in Fontevraud is een echte verbinding tussen kunst en publiek. Het kunstparcours loopt van de voorgevel van de abdijkerk naar de kapel Saint-Benoît, via het kerkkoor, de kloostergang, de refter en de binnenplaats van Saint-Benoît. De verschillende vormen van installaties (boeken, installaties, enz.) die speciaal voor Kerstmis zijn gemaakt, belichten allemaal de architectuur of een van de facetten van de locatie.  Talrijke makers die verschillende technieken gebruiken vernieuwen het uitzicht van dit buitengewone erfgoed met behoud van de magische geest van de werken en installaties, voor een even verrassende als boeiende reis.

Saint-Nazaire en zijn zwarte goud

Saint-Nazaire is de bakermat van een prachtig bos van meer dan 5000 jaar oud, dat ooit door de oceaan werd overspoeld. Gevangen door turf werd dit bos gemineraliseerd en geconserveerd. Sindsdien slaapt “het zwarte goud van de Briere”, de Morta die al 5.000 jaar onder de moerassen en die een onbetaalbare schat aan lokale knowhow biedt. Veel ambachtslieden, zoals Hélène en Jean-Henri Pagnon gebruiken morta om unieke stukken te maken, zoals juwelen, messen en beeldhouwwerken, die in hun winkel Morta te vinden zijn.

Pornic en zijn genoegens

De patisserie Gavet, die aan de Quai Leray in Pornic ligt, is een van de trekpleisters van de stad! Bij Gavet is chocolade al 5 generaties lang een familieaangelegenheid, sinds 1978. Nadat hij alles van zijn vader had geleerd koos Bertrand Gavet zijn eigen chocolade creëren: Délicat&Sens (met cacaobonen uit Peru en Santo Domingo). Wat is er troostrijker dan zich te laten verleiden door de specialiteit van de chef: de beroemde Armoricain, samengesteld uit een amandelmeringue en een pralinécrème, of de Galet Jade en chocolade-caramelsnoepjes die vloeien met gezouten boter?

Anjou en zijn cosmetica van vroeger

Voor een cocooning winter bieden Douces Angevines en haar schoonheidstuin met geneeskrachtige planten behandelingen en cosmetica die barsten van de energie van verse planten: verbena, rozen, witte salie, echinacea… Het is een echt levend herbarium! Alle planten worden geboren in een middeleeuwse tuin die meerdere oogsten per jaar biedt en zo de creatie van cosmetica mogelijk maakt in het hart van Anjou, tussen het gezang van de vogels en de adem van de wind. Een echte reis door voorouderlijke methoden en knowhow, onderbroken door zonne- en maanenergieën, die een energieboost geven om de ijzige kou te trotseren. Iets voor het hele gezin met 100% handgemaakte producten!

De Mayenne en haar ateliers

De regio Mayenne biedt veel ontdekkingen, waaronder de voorouderlijke techniek van het steenhouwen dankzij het atelier Petit Menhir, opgericht door Aline Jugé. Dit gloednieuwe bedrijf uit Mayenne biedt in zijn atelier in het kunstenforum van Jublains inleidende cursussen steenhouwen en beeldhouwen in “tuffeau” aan. Alle cursussen staan open voor gezinnen, volwassenen, kinderen en groepen. Op het programma: creatie van een kleine plantenbak, een wapenschild, of een klok. Een geweldige manier om een gezellige en creatieve middag door te brengen met familie of vrienden!

Sarthe en haar geschiedenis

Ga voor een groen uitstapje naar de Sarthe en zijn kleine ambachtelijke winkeltjes! Het Château de Montmirail staat op de lijst van historische monumenten in de Sarthe. Het is de thuisbasis geweest van grote historische figuren zoals de prinses van Conti. Genesteld in een groene omgeving, biedt het kasteel een adembenemend uitzicht op het park en het Percheron landschap en bezit het een unieke knowhow. De messenmakerij L’Astelle Montmirail is ontstaan uit een ontmoeting tussen Pascal Turpin, een van de laatste messenmakers in Frankrijk, en de familie Herbelin, eigenaars van het kasteel.  L’Astelle Montmirail vervaardigt handgemaakte messen, waarvan sommige zijn gemaakt van de oude balken van het kasteel.

Nantes en zijn eco-verantwoorde ambachten

Opgericht in 1947 besloot de borstelfabriek van de familie Andrée Jardin zich te specialiseren in technische borstels op maat voor de plaatselijke industrie. Vandaag wil Andrée Jardin haar borstels en hoogwaardige accessoires voor in huis, die milieuvriendelijk, mooi en functioneel zijn en de Franse levenskunst weerspiegelen, met zoveel mogelijk mensen delen. Het perfecte geschenk om uw geliefden een plezier te doen!