Malta als beste vakantieland

Jaarlijks wordt de Rainbow Index gepubliceerd, een lijst waarop landen gerangschikt worden op basis van hun inzet en bescherming tegenover de LGBTQ+ gemeenschap. Malta staat dit jaar op de eerste plaats en dit voor de vijfde keer op rij.

Om een ranglijst op te stellen, onderzoekt ILGA-Europe de wetten en het beleid in 49 landen aan de hand van een reeks van 69 criteria – verdeeld over zes thematische categorieën: gelijkheid en non-discriminatie; gezin; haatdelicten; wettelijke gendererkenning en lichamelijke integriteit; de ruimte van het maatschappelijk middenveld; en asiel. Voor het vijfde jaar op rij staat Malta op de eerste plaats op de Rainbow Europe Map, met een score van 89%. België komt voor de derde keer op de tweede plaats met een score van 73%. Luxemburg krijgt dezelfde score als België en bezet voor het tweede jaar op rij de derde plaats op de ranglijst.

De organisatie achter de ILGA Rainbow Index prees Malta onder andere omwille van het gebruik van genderneutrale terminologie bij het opstellen van wetten. De minister van Justitie Edward Zammit Lewis en de parlementaire secretaris voor gelijkheid Rosianne Cutajar meldden in een verklaring dat de regering geëngageerd is om gelijkheid tussen iedereen te versterken en zal zich blijven inzetten voor de rechten van minderheden.

Malta is ook het eerste Europese land waar de Conversion Therapy werd verboden, een praktijk die tot doel heeft de seksuele geaardheid of de genderidentiteit te veranderen. Het verbod werd in 2016 ingevoerd en is tekenend voor het feit dat Malta de diversiteit hoog in het vaandel draagt.

Malta is dus het perfecte land voor leden van de LGBTQ+ gemeenschap om op reis te gaan. Trouwens, op dit prachtige eiland in de Middellandse Zee is iedereen welkom. Malta, met zijn vriendelijke inwoners, ontvangt elke vakantieganger met open armen.

Een veelzijdige archipel

De Maltese archipel heeft vakantiegangers heel wat te bieden. Tal van bezienswaardigheden nemen je mee door de 7000 jaar oude geschiedenis, zoals verschillende opgravingen, megalieten en prachtige kerken verspreid over de eilanden. De hoofdstad Valletta is naast de kleinste hoofdstad van Europa ook UNESCO werelderfgoed. De imposante Sint-Janscokathedraal, de Upper Barrakka Gardens waar kan genieten van een mooi uitzicht op de Grand Harbour, het zijn maar enkele van de vele bezienswaardigheden in de Maltese hoofdstad.

Er is natuurlijk ook natuur die je op een rustige, maar ook actieve manier kan ontdekken. De Middellandse Zee nodigt uit om te zwemmen, maar ook om te kajakken, duiken, zeilen en andere watersporten te beoefenen. Locaties als The Blue Lagoon op Comino zijn dan zeker een must. Het binnenland is ideaal om te rotsklimmen, wandelen, mountainbiken en paardrijden. Voor ieder wat wils.

Vergeet de extra troeven niet: de zon die het maar zelden laat afweten en de gezelligheid. Een cocktail op een terrasje met zicht op zee? Natuurlijk! Al dit mooie en genietbare staat open voor iedereen want op Malta is iedereen welkom, ongeacht ras, geaardheid, geslacht…