Malta als filmdecor

Van de historische gebouwen tot de ongerepte Mediterraanse stranden, Malta is een bestemming die zich perfect leent als filmdecor. Hieronder vind je 9 films en series die de prachtige Maltese archipel als decor hebben gebruikt.

Game of Thrones

Scènes uit de populaire HBO-serie zijn opgenomen in de stad Mdina, het St. Dominic klooster in Rabat en de kliffen van Mhtaleb. Fort Manoel en de tuinen dienden ook als achtergrond in verschillende cruciale scènes. De serie is te bekijken via Telenet en Amazon Prime.

Popeye (1980)

Deze film staat niet enkel bekend als de eerste hoofdrol van Robin Williams waarbij hij het beroemde komische personage speelt, maar ook om zijn interessante decorstukken. Deze werden gemaakt en gefilmd in Anchor Bay, Mellieha. De set, die bekend staat als Popeye Village, is tot op de dag van vandaag nog steeds te bezoeken. De film is te streamen op Netflix, Amazon Prime en Youtube.

Gladiator (2000)

In een film over Romeinse gladiatoren moet Rome dienen als een personage op zich. Epische opnamen van het Oude Rome werden gefilmd in Fort Ricasoli in Kalkara en de oude haven van Vittoriosa. De film is te bekijken via Amazon Prime, Netflix, Youtube en iTunes.

The Count of Monte Cristo (2002)

Deze film werd ingeblikt op Malta, maar is genoemd naar een andere locatie, namelijk het eiland van Montecristo. Het filmen vond plaats in Valletta, de toren van Comino, Birgu en Mdina. Oplettende kijkers zullen het iconische Azure Window herkennen in de achtergrond van meerdere scènes. Helaas zal je deze plaats niet meer kunnen bezoeken, het Azure Window is in 2017 ingestort. Momenteel dient de plaats als populaire duiklocatie. The Count of Monte Cristo is te bekijken via Amazon Prime en Youtube.

Troy (2004)

Brad Pitt was niet het enige mooie in deze film. Fort Ricasoli werd ook in deze film gebruikt, dit keer als de stad Troye. Andere belangrijke scènes werden ingeblikt in Melliena, Ghajn Tuffieha Bay en het kleine, maar mooie eiland Comino. De film kan gestreamd worden via Amazon Prime, Youtube en iTunes.

Munich (2005)

Ondanks het feit dat de film een historisch drama is dat de gebeurtenissen van het bloedbad in 1972 in München verbeeldt, werden veel scènes gefilmd op Republic Square in Valletta. Ook in Rabat werden verschillende cruciale scènes opgenomen. De film is beschikbaar via Amazon Prime, Youtube en iTunes.

The Da Vinci Code (2006)

Terwijl het grootste deel van de film zich afspeelt in het Louvre in Parijs en in het Verenigd Koninkrijk, werd in Vittoriosa een historische flashbackscène gefilmd. Naar verluidt werd daar ook een controversiële scène van een bruiloft tussen Jezus Christus en Maria Magdalena gefilmd, maar deze haalde de film niet. De film is te bekijken via Amazon Prime, Netflix en Youtube.

Assassin’s Creed (2016)

De film is gebaseerd op het geliefde videospel, waarvan de belangrijkste scènes van de film plaatsvonden in Fort Ricasoli in Kalkara. De film is beschikbaar via Amazon Prime en Youtube.

The Promise (2016)

Dat Malta de perfecte achtergrond biedt voor historische drama’s, is nu wel duidelijk. Naast Portugal en Spanje werd The Promise ook gefilmd in East Street, Villa Bologna, De Nationale Bibliotheek en het oude visserijgebied in Valletta. De film is te streamen via Amazon Prime, Youtube en iTunes.

Niet enkel internationale films en series vonden hun weg naar de Maltese archipel, maar ook Vlaamse producties. Zo werden verschillende Studio 100-films, denk aan Piet Piraat en Wickie De Viking en Mega Mindy, opgenomen op Malta. De recente Vlaamse oorlogsfilm van Sven Huybrechts, Torpedo, werd ook deels op Malta gefilmd. Doordat de film zich voornamelijk op het water afspeelt, is Malta met een bassin op dezelfde hoogte als de zeespiegel, de ideale filmlocatie.

Je kan zelf op zoek gaan naar deze filmlocaties, maar je kan ook een georganiseerde tour volgen. Verschillende bedrijven organiseren deze tours zoals Malta Film Tours.