Malta het hele jaar door

Een nieuw jaar, dat betekent ook nieuwe reisplannen. Tijd dus om je volgende bestemming te kiezen. Wij hebben er alvast eentje voor je in petto: Malta. Deze mediterraanse eilandengroep heeft elk seizoen wat in petto voor een fantastische vakantie.

Winter

Kan je amper wachten om je koffers te pakken? Hou je dan vooral niet in, want ook tijdens januari, februari en maart is Malta een ideale vakantiebestemming. De temperaturen schommelen er overdag rond 17 à 18°C. En de zon schijnt er dubbel zoveel als in Brussel.

Het ideale weer dus voor een citytrip in Valletta, de kleinste hoofdstad van Europa. Hoewel de oppervlakte van de stad bescheiden is, laat de geschiedenis ervan zich niet zomaar samenvatten. Omdat het eiland tussen Europa en Afrika ligt, kreeg het vroeger een heleboel bezetters, ridderordes en krijgers over de vloer. En die lieten hun sporen na: Valletta telt maar liefst 320 historische sites. Daardoor spot je in elke straat verschillende indrukwekkende palazzo’s, waarachter soms verbluffende boetiekhotels schuilgaan.

Eventjes op adem komen? Nestel je dan op een knus terras met zicht op de Grand Harbour. Daar nip je van een kop dampende koffie terwijl je in de verte The Three Cities ziet opdoemen. Met de ferry hop je trouwens makkelijk over en weer naar deze drie versterkte steden. Logeren doe je in een van de nieuwe, hippe boutique hotels in de hoofdstad of de Three Cities.

Lente

Tijdens de lente verandert Malta in een groene en bloeiende oase. Geweldig nieuws voor wie graag de Maltese natuur verkent. Vooral Gozo, het kleinere eiland naast Malta, trekt heel wat wandelaars aan. Je struint er langs ongerepte vlakten, postkaartwaardige stranden, kleurrijke zoutpannen en ruige kustlijnen. Verken je dit decor liever op een hoger tempo? Doorkruis het dan eens met een mountainbike of al paardrijdend.

Stip zeker de paasvakantie aan in je agenda. Het land is namelijk erg katholiek en viert Pasen met veel toeters en bellen – héél veel. Vanaf Palmzondag tot en met Pasen trekken verschillende processies door de straten. Een traditie die ontstond in de 16e eeuw. Heel wat locals spelen dan de herrijzenis van Christus na en dragen soms metershoge heiligenbeelden met zich mee. Daarna schuiven ze aan tafel voor een verrukkelijke paaslunch – uitgebreid dessert inbegrepen.

Zomer

Zon, zee, strand: ziet jouw perfecte vakantie er eerder zo uit? Dan is de zomer hét seizoen bij uitstek voor jou. Tussen juni en september maakt de zon overuren en drijft ze de temperaturen lekker naar omhoog. Tip: je jas kan je thuislaten, je zonnecrème niet.

Je zoekt wat verfrissing op in een stijlvolle cocktailbar … of in het Middellandse Zee-water. Want daar valt ‘s zomers een heleboel te beleven. De Maltezen zijn namelijk dol op watersporten. Zo kajak je tussen rotsachtige inhammen, zweef je met een flyboard boven het wateroppervlak, duik of snorkel je tussen de vissen en doorklief je de zee met een subwing. Hou je van wat adrenaline? Ga dan zeker een dagje coasteeren. Onder begeleiding van een professionele gids bedwing je de ruige, Maltese kustlijn. En spring je van een steile afgrond naar beneden, het hemelsblauwe zeewater in.

Tip: elke zomer vinden er in Malta verschillende festivals en evenementen plaats. Zo heb je er ‘The Isle of MTV’, Lost & Found Festival, Malta Jazz Festival en nog zo veel meer. Wie begin september in Malta is, kan de Europride meemaken. Het belooft een grootse samenkomst voor liefde en diversiteit te worden!

Herfst

Elke herfst op Malta voelt aan als een fenomenale Indian summer. Je geniet er van milde temperaturen. En het ganse landschap baadt in een fotogeniek, goudkleurig licht. Een uitstekend recept voor een romantische wandeling langs de Maltese wijngaarden. Want die zijn in het najaar klaar voor de oogst. Zin om zelf de handen uit de mouwen te steken? Verschillende wijndomeinen organiseren rondleidingen en plukdagen. Al kan je er natuurlijk ook terecht voor een rondje wijnproeven.

Nog een voordeel van zo’n heerlijke nazomer? Je probeert een pak uitdagende sporten uit, zonder dat je je kletsnat in het zweet werkt. Zo klim je over rotsen en kliffen, surf je over de golvende zee, sup je langs de kustlijn van het kleine eilandje Comino of volg je een ontspannende yogasessie in openlucht. Juich je de sporters liever toe van aan de zijlijn? Volg dan zeker de start van de Rolex Middle Sea Race eind oktober. Deze prestigieuze zeilbotenwedstrijd schiet uit de startblokken in de Grand Harbour van Valletta.