Megalithische tempels in Malta

Op de Maltese eilanden vind je tal van bijzondere archeologische bezienswaardigheden uit verschillende tijdperken, waaronder zeven megalithische tempels. Dit zijn architectonische meesterwerken uit de prehistorie, die zijn opgebouwd uit grote stenen. Deze unieke tempels behoren tot de oudste vrijstaande monumenten ter wereld en staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een absolute must-see tijdens je vakantie op Malta!

Ġgantija

Net buiten het dorp Xagħra op Gozo liggen de majestueuze tempels van Ġgantija, bovenop een heuvel. Deze gigantische bouwwerken zijn tussen 3.600 en 3.200 voor Christus gebouwd. Daarmee zijn het de oudste tempels van de Maltese archipel. De tempels zijn wel vijf meter lang en vijfhonderd ton zwaar. Het is dus niet zo gek dat ze de naam Ġgantija hebben gekregen, afgeleid van het woord ‘ġgant’, Maltees voor reus. Het kan niet anders dan dat reuzen deze mysterieuze tempels gebouwd hebben, toch?

Hagar Qim en Mnajdra

Vanaf de tempels van Hagar Qim en Mnajdra heb je een schitterend uitzicht over de zee en het onbewoonde eilandje Filfa. Na een bezoekje aan een modern bezoekerscentrum met 4D-film, loop je zo naar de overblijfselen van de Hagar Qim tempel. Dit bouwwerk bestond ooit uit een centrale hal met daaromheen vijf ellipsvormige kamers. Een pad van ruim 500 meter leidt je naar het lager gelegen complex van Mnajdra. Dit complex bestaat uit drie tempels, waarvan de jongste (3150-2500 voor Christus) de meest indrukwekkende is. In deze tempels vind je decoraties die nog mooi intact zijn.

Tarxien

Vlakbij de hoofdstad Valletta ligt het grootste megalithische tempelcomplex van Malta: Tarxien. Dit complex is pas in 1913 bij toeval ontdekt door lokale boeren. De tempels, waarvan de oudste uit 3.600 voor Christus stamt, zijn verspreid over een periode van ongeveer 1.100 jaar gebouwd. Archeologen hebben vele dierenbotten gevonden en denken daarom dat hier dieren geofferd werden als onderdeel van religieuze ceremonies. De stenen aan de binnenkant van de tempel zijn prachtig versierd met reliëfs.