Met kleine kinderen naar Lissabon

Op zoek naar een vakantiebestemming waar kinderen zich echt kunnen thuis voelen? Waar de lokale bevolking enthousiaste kinderen schattig vindt en waar parken en speeltuinen een prioriteit zijn in plaats van een bijzaak? Lissabon is de stad bij uitstek die het allemaal te bieden heeft. Hieronder 6 tips: wat te doen en te bezoeken, waar te verblijven, eten, spelen en winkelen.

DOEN: een ritje op tram 28

Wil je de stad op een leuke manier bezichtigen die niet te vermoeiend is voor de kinderen? Het beeld van de oude tramstelletjes die door de nauwe straten tot op de heuvels van Lissabon klimmen, is wereldberoemd. Dus maak een ritje in de vintage, gele Tram 28. Je doorkruist bijna de gehele stad en rijdt zo langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Lissabon.

SHOPPEN: Lisbon Duck Store

Stel je voor: een wereld vol badeendjes! Dat vind je in de Lisbon Duck Store. In deze schattige winkel staan de eendjes van muur tot muur opgesteld, met een militaire precisie. Op de laagste planken liggen de meest kleurrijke exemplaren, klaar voor graaigrage handjes. Het moeilijkste is een keuze maken: een haaieneend, Doctor Duck, Statue of Liber-ducks, Jimi Henducks of een punk rock-eend. Er zijn 180 soorten ingedeeld per beroep of stijl. Ouders zullen ook zeker onder de indruk zijn.

BEZOEKEN: Kasteel van São Jorge

Laat kinderen riddertje en prinses spelen in dit fenomenale kasteel met een indrukwekkend zicht op de stad. Laat ze kogels zoeken in de kanonnen, alle trappen tellen van dit meesterlijke bouwwerk op een heuvel of laat ze op alle muurtjes lopen. Een bezoek aan het kasteel is nog zoveel te leuker als je met een tuktuk gaat.

SPELEN: Jardim da Estrela

Aan de overkant van de Basilica da Estrela ligt dit charmante park, een van de meest populaire in Lissabon. De lokale bevolking komt hier voor een wandeling langs de eendenvijver, om te picknicken op het gras of te dansen op de livemuziek bij de muziektent in de zomer. Voor de kinderen is er een indrukwekkende speelplaats met levensgrote giraffen en leeuwen die dienen als glijbanen en jungle-gym. Terwijl de kinderen zich amuseren, kan je een praatje maken met de lokale bevolking om nog meer kindvriendelijke tips te krijgen.

SLAPEN: Martinhal Chiado, Lissabon

Martinhal, een miniketen van luxe hotels en resorts in Portugal, heeft ‘kindvriendelijk’ in hun DNA staan. Het hotel in de Chiado wijk is een vijfsterrenbelevenis voor het ganse gezin. De studio’s en appartementen zijn kleurrijk ingericht met een volledig uitgeruste keuken, een wasmachine-droger en leuke stapelbedden. Er is een kinderclub, voor kinderen vanaf 6 maanden, die een babysitservice voorziet en pyjamafeestjes geeft terwijl de ouders gezellig gaan dineren. De “babyconciërge” staat klaar voor de allerkleinsten met babybedjes, flessenwarmers, babybadjes en WC-potjes. ’s Morgens ontbijt je in het coole café met een echte auto als speelobject en waar een professionele nanny alle kinderen bezig houdt terwijl de ouders rustig kunnen genieten van hun cappuccino.

ETEN: Time Out Market Lisboa

Deze leuke overdekte markt is de place to be voor locals en toeristen die op zoek zijn naar iets lekkers om te eten. Het aanbod is divers gaande van vers gemaakte pizza’s, lekkere hamburgers, ramensoep tot Portugese zoetigheden. Sinds Time Out (inderdaad van het tijdschriftmerk) de Mercado da Ribeira heeft overgenomen, is de oude vis- en vleesmarkt omgetoverd tot een levendige markt met 50-eetkraampjes. Hier kan je gerechten proeven van een aantal van de beste chef-koks van Portugal (Miguel Castro e Silva, Marlene Vieira, Miguel Laffan, Alexandre Silva en Henrique Sá Pessoa). Het leuke is dat iedereen kan kiezen waar hij zin in heeft!