Mix tussen cultuur en natuur in Duitsland

De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme lanceerde een nieuwe campagne onder de noemer dreams become reality. Op de nieuwe website verzamelt de toeristische dienst zowel bekende plekken als hidden gems. Of je nu op zoek bent naar rust en stilte in de natuur of net je conditie op de proef wilt stellen. In Duitsland kan het. Wij zetten de leukste mix van activiteiten voor je op een rij. Van fietsen en wandelen in de schitterende natuur, over sprookjesachtige kastelen tot de mooiste routes voor je volgende roadtrip.

De parels van de Baltische kust: fietspad langs de Oostzee

De meer dan 1000 kilometerlange fietsroute langs de Oostzee neemt je mee langs de parels van de Baltische kust. Zo fiets je van aan de Deense grens langs de UNESCO-steden Wismar en Stralsund, de elegante badplaats Heiligendamm en Rügen, het grootste eiland van Duitsland, tot aan de Poolse grens. Onderweg word je getrakteerd op mooie zandstranden, bijzondere kliffen en levendige kuststeden. Ook voor gezinnen met kinderen is dit een ideale fietstroute.

Het beste van Duitsland: de Duitse Alpenroute

De Duitse Alpenroute is misschien wel de beste drive-in bioscoop die je je kunt inbeelden. In Zuid-Beieren neemt de 450 kilometerlange weg je mee door het indrukwekkende berglandschap tussen de Bodensee en de Königssee. Niet alleen al rijdend, ook te voet of met de fiets bewonder je onderweg hoge bergketens als de Zugspitze in Garmisch Partenkirchen, sprookjesachtige kastelen als Neuschwanstein en abdijen en kloosters zoals bijvoorbeeld het bekende Ettal Klooster.

In de voetsporen van Goethe: het Harzgebergte

De hoogste bergtop van het Harzgebergte, de Brockenberg, wist met zijn 1.141 meter heel wat beroemde Duitsers te fascineren. Zo waren onder meer de dichters Goethe en Heinrich Heine onder de indruk van de Harz. Die laatste wijdde zelfs een boek Journey to the Harz aan zijn omzwervingen. Verder staat de Harz ook bekend om zijn legendes zoals verhalen over de nacht van Walpurgis en de heksensabbat. Ontdek er alles over tijdens een van de vele wandelingen in het Harzgebergte.

Het beste panoramisch uitzicht: de boomtoproute van de Saarlus

De boomtoproute van de Saarlus is een ingenieuze constructie die zich meer dan een kilometer lang door de bomen slingert en eindigt op de spiraalvormige houten toren van meer dan 40 meter hoogte. Door de geleidelijke hellingsgraad is de site ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers en gezinnen met kinderwagens. Bovenop de toren geniet je van een schitterend panoramisch uitzicht op de Saarlus, de bekendste meander van Duitsland.

Het meest fotogenieke natuurgebied: Saksisch Zwitserland

Het sprookjesachtige landschap van Saksisch Zwitserland is een van de meest fotogenieke gebieden in Duitsland. Zo vind je op een van de bergen in het nationaal park tussen Dresden en de Tsjechische grens het imposante kasteel Königstein. Ook de brug van Bastei is een geliefde locatie bij fotografen, vooral bij het ochtendgloren. Het bijzondere natuurwonder verbindt een aantal markante rotsformaties en kijkt uit over de Elbe. Verder vind je in Saksisch Zwitserland de Malerweg, een van de mooiste wandelroutes van Duitsland.

Het beste van twee werelden: de wijnroute

Het waren dan misschien wel de Romeinen die de wijn naar de Pfalz brachten, sindsdien hebben de locals er hun eigen stempel op gedrukt. Sinds 1935 ontdek je dankzij de Duitse wijnroute de lekkerste wijnen in de Pfalz. De route voert je vanaf de Duitse wijnpoort aan de Franse grens in Schweigen-Rechtenbach 85 kilometer noordwaarts tot aan Bockenheim. Trek onderweg zeker voldoende tijd uit om te proeven.

Een gevarieerde roadtrip: Noordrijn-Westfalen

Ook in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen komen roadtrippers gegarandeerd aan hun trekken. Verschillende routes voeren liefhebbers van cultuur langs bijzondere UNESCO-werelderfgoed locaties, historische oude stadscentra en metropolitische steden. Voor bierfanaten is er een speciale bierroute en avonturiers duiken de wildernis in met de natuur- en wildroute die je naar de mooiste plekjes brengt.