Montagnes du Jura: van kaas tot koebel

De Montagnes du Jura kennen veel troeven. Een die er op gastronomisch vlak met kop en schouders boven uitsteekt, zijn de kazen. Nadat je de inwendige mens hebt verwend, kun je kennis maken met originele ambachten, zoals het maken van de bronzen bellen waar de melkleverende koeien, de Montbéliardes, in de bergweiden mee rondhuppelen. Ook Houten speelgoed zijn zeer kenmerkende souvenirs van de Montagnes du Jura!

Winterse lekkernijen met kaas

De winter is het seizoen bij uitstek om van die typische kazen te smullen die je in de Montagnes du Jura vindt. Befaamd en gekend is de Comté, de kaas die is genoemd naar de regio waar de Montagnes du Jura zich in bevinden, Franche-Comté. Naast deze kaas is er ook de Bleu de Gex en de Morbier. Verder is een winterse lekkernij bij uitstek de Mont d’Or. Bijzonder is dat je deze kaas enkel tussen september en maart vindt.

Benieuwd geworden naar deze lekkernijen uit de Montagnes du Jura? We verklappen je een tip voor een typisch gerecht met de Morbiflette. Met dit recept haal je makkelijk de gastronomie van de Montagnes du Jura in huis.

Recept Morbiflette

Deze ovenschotel uit de Montagnes du Jura zal je op koude winterdagen verwarmen en is heel makkelijk om te maken. Ook het boodschappenlijstje bestaat uit eenvoudige ingrediënten: één ajuin, driehonderd gram spek, tien aardappelen en driehonderd gram Morbier-kaas.

Kook eerst de aardappelen, daarna pellen en in schijfjes snijden. Plaats ze vervolgens dakpansgewijs in een ingevette ovenschotel. Laat ondertussen de ajuin wat aanstoven, en voeg er vervolgens het spek bij. Deze geurige mengeling zal je al het water in de mond doen lopen! Dit gaat vervolgens de ovenschotel in, als een laag bovenop de aardappelen. Snijdt tenslotte de Morbier-kaas in reepjes. Leg deze als laatste laagje en garnering bovenop de ovenschotelmengeling. Dit alles gaat nu voor twintig minuten en op 240 graden de oven in. Het resultaat is een heerlijk gerecht dat je op winterse dagen lekker zal verwarmen en in gedachten zal meevoeren naar de Montagnes du Jura!

Ambachten uit de Montagnes du Jura: van koeienbellen tot houten speelgoed en zijde

Kaas komt van koeien, en de Montagnes du Jura zijn dan ook een regio waar een aantal uitzonderlijke ambachten deel uitmaken van deze cultuur. Om maar te starten bij de vele koeien die de lekkere melk voor de kaasproductie leveren. Het alom gekende beeld zijn de groene weilanden waar koeien grazen met een bel rond hun nek. Deze bel moet het de boer makkelijk maken om in de bergen zijn kudde te lokaliseren. Het maken van deze bellen – een lederen halter en bronzen bel – in kwestie is een heel specifieke ambacht en gebeurt al meer dan twee eeuwen lang bij het familiebedrijf Obertino, in Labergement Sainte Marie. Wist je dat elke bel telkens iets anders is en elke koe dus haar eigen bel krijgt?

Een eeuwenoud ambacht is dat waarbij houten speelgoed wordt gemaakt zoals bij Sauge in Montlebon. In Bois d’Amont leer je er alles over in het Musée de la Boissellerie. Met kerst in aantocht is houten speelgoed een origineel idee voor een pakje onder de kerstboom. Tot het aanbod behoort ook een assortiment kerststallen in hout, originele houten figuren en, om de kerstboom op te smukken, van kerstballen tot guirlandes, allemaal in hout!

Een andere ambacht is de zijde. In het museum van de Soieries Bonnet, in Jujurieux, leer je alles over de zijde-industrie: van het kweken van de zijderupsen tot het weven. Je kunt er kennismaken met voormalige werknemers die hun rijke kennis delen en ook een weefdemonstratie bijwonen.

Origineel logeren in de Montagnes du Jura

De Montagnes du Jura biedt op het vlak van logies een aantal originele opties. Zo kun je in Ambronay overnachten in de voormalige dorpsschool die dateert uit 1870. Het pand werd omgevormd tot een leuke stek – La Maison d’Ambronay – met vier ruime kamers.

Een gloednieuw adres is dan weer Les Rives Sauvages, een hotel met 16 suites of appartementen, maar vooral met spafaciliteiten. Dit adresje vind je verder op de oever van het Lac Saint Point en in het hart van de natuur. Kortom, een om op veel manieren de batterijen op te laden!