Mooiste fietsroutes in de Atlantische Loirestreek

Door de Atlantische Loirestreek lopen enkele van de mooiste fietsroutes van Frankrijk. Hier kan de vakantieganger genieten van unieke landschappen en verrassende ontdekkingen doen op het tempo van de fiets.

Wat het extra handig maakt voor de fietsende reizigers is het label ‘Accueil Vélo’. Hotels, campings, Offices de Tourisme en toeristische attracties die zijn aangesloten bij het label garanderen een goede ontvangst. Je kunt je fiets er veilig stallen, ze hebben reparatiekits ter beschikking en verzorgen bagagevervoer. Er zijn meer dan 500 professionals aangesloten bij het label.

Cultuur en natuur langs de Loire à vélo:

Een toeristische fietsroute van 900 km die begint in Saint-Brévin-les-Pins, in de Atlantische Loirestreek en door steden als Nantes, Angers en Saumur gaat vooraleer samen met de Loire het centrum van Frankrijk in te trekken. Op deze route ontdek je de Atlantische Loirestreek, de natuur, maar vooral de culturele rijkdom. Een originele ervaring voor natuurliefhebbers in het hart van de Anjou is de route Vélo-Kajak: fiets langs de oevers van de Loire en ruil daarna je fiets in voor een kajak, waarmee je de rivier een stuk terug afvaart.

Langs de oevers van de Loire kunnen vakantiegangers het Château de l’Islette bewonderen, een van de historische monumenten waar het kunstenaarskoppel Camille Claudel en Rodin meerdere malen verbleven. Na een fietstocht langs de oevers van de Loire is de abdij van Fontevraud, een geklasseerd historisch monument, de ideale plek om uit te rusten in een rustige omgeving. Een deel van de route loopt over groene wegen.

Op avontuur langs La Vélodyssée:

De Vélodyssée is met zijn 1200 km de langste fietsroute van Frankrijk. Van Bretagne tot aan de Baskische kust biedt de route beginners en sportievelingen de mogelijkheid om te genieten van de ongerepte natuur van deze unieke kustlijn. Vanaf het startpunt Roscoff voert de route fietsers langs de Atlantische zandstranden en prachtige meren.

Met vrienden, met z’n tweeën of met het gezin, de Vélodyssée is voor 70% autovrij. Ideaal om in alle rust van de natuur te genieten.

Slow Travel op de Vélo Francette:

Tussen Normandië en de Atlantische Oceaan loopt La Vélo Francette. De route van meer dan 600km start in Ouistreham, op de landingsstranden van D-Day. Na de stranden rijd je door pittoreske stadjes en langs bergen. De route die door Normandië, de Atlantische Loirestreek, Poitou en Charente-Maritime loopt werd in 2017 verkozen tot beste fietsroute van Europa. Laat je onderweg verleiden door lokale specialiteiten of geniet bezoek de sluiswoningen langs de Mayenne en middeleeuwse kastelen, zoals het Château des Ducs d’Anjou in Angers.