Mount Dinara nieuw natuurpark in Kroatië

In februari is Mount Dinara uitgeroepen tot natuurpark, waarmee Kroatië maar liefst 20 Nationale Parken en natuurparken kent. Met de toevoeging van Mount Dinara natuurpark komt het totaal aantal natuurparken in Kroatië op 12, en daarnaast beschikt het land ook nog over 8 Nationale Parken. Doordat 10% van Kroatië beschermd natuurgebied is, kunnen natuurliefhebbers er uitstekend terecht.

Mount Dinara

Het nieuwe natuurpark Mount Dinara is gelegen in Noord Dalmatie en heeft een oppervlakte van bijna 63.000 hectare! Met zijn 1.831 meter is Mount Dinara de hoogste berg van Kroatie. Het park omvat een 3-tal bergen; Dinara, Troglav en Kamešnica en strekt zich uit over twee provincies: Split-Dalmatië en Šibenik-Knin. Er leven vele endemische en bedreigde dier –en plantsoorten en het park biedt een habitat voor meer dan duizend plantensoorten.

Diversiteit in Nationale Parken en natuurparken

De Nationale Parken en natuurparken in Kroatië zijn ontzettend divers, variërend van uitgestrekte bergketens met bijzondere geologische kenmerken, tot eilandjes gelegen in de azuurblauwe Adriatische zee en van unieke uiterwaarden met uitgestrekte loofbossen tot gebieden waar men honderden grotten en spelonken kan ontdekken.

Nationale Parken van Kroatië

Het bekendste Nationale Park van Kroatië is dat van de wereldberoemde Plitvice meren. Het land kent echter over nog een een 7-tal andere prachtige Nationale Parken: Brijuni, Paklenica, Northern Velebit, Mljet, Risnjak, Krka en Kornati. Paklenica National Park bijvoorbeeld ligt iets landinwaarts van de kust van Noord-Dalmatië, ongeveer 47 km ten noorden van Zadar en staat vooral bekend om haar adembenemende uitzichten en diepe kloven, bedekt met beuken- en dennenbossen. Of dichter bij huis op een dag rijden van Utrecht ligt Brijuni National Park op een steenworp afstand van Pula en bestaande uit een groep eilanden. Bezoekers kunnen hier de oorspronkelijke mediterrane vegetatie ontdekken en kennis maken met een rijk cultureel erfgoed uit de Romeinse en Byzantijnse tijd.

Natuurparken van Kroatie

De Nationale Parken van Kroatië genieten over het algemeen meer bekendheid dan de natuurparken, maar ook de natuurparken in Kroatië zijn absoluut een bezoek waard. Het land kent de volgende natuurparken; Mount Dinara, Vransko Lake, Papuk, Kopački rit, Učka, Biokovo, Lonjsko polje, Telašćica, Velebit, Žumberak-Samobor highlands, Medvednica en Lastovo archipelago. Zo is het natuurpark, Telašćica, gelegen in het zuiden van Kroatie aan de Adriatische zee. Het park omvat meerdere ongerepte eilanden en bezoekers vinden er talrijke baaien, kapen en rotsen. In het andere uiterste van Kroatië, in het oosten, vinden bezoekers onder meer het natuurpark Papuk. Dit geologisch buitengewoon diverse gebied van Kroatië is het eerste en enige geopark in het land.

Op pad in de ongerepte natuur

Veel mensen zoeken graag de rust en ruimte op en Kroatië is hier het land bij uitstek voor. Kroatië is een van de minst dichtbevolkte landen van Europa. Tel daar het grote aantal beschermde natuurgebieden bij op en je hebt alle ingrediënten voor een trip naar de ongerepte natuur om te ontsnappen aan de drukte.