Must do’s in het Italiaanse Genua

Genua heeft het allemaal: een historische binnenstad vol palazzo’s en pizzerias, een internationale havenstad van waaruit je naar Corsica en Sardinië hopt, een bergachtig hinterland bedekt met idyllische dorpen én een fantastische keuken vol mediterrane smaken. Vanuit België vlieg of rijd je er gemakkelijk naartoe. Wat van de stad een ideale vakantiebestemming maakt. Het hele jaar door baad je er in zalige temperaturen. En kies je uit een hele reeks geweldige activiteiten.

Rubens in het Palazzo Ducale

Tijdens de jaren 1600 was Genua één van de belangrijkste handelssteden ter wereld. De stad trok dan ook heel wat bekende, internationale gasten aan. Onder hen de schilder Peter Paul Rubens. Tussen 1600 en 1607 kwam de Vlaamse Meester er regelmatig langs en liet hij zijn kunstzinnige sporen na.

Il Salone Nautico – The Genoa International Boat Show

Eén keer per jaar verzamelt de maritieme sector zich in Genua, tijdens de internationale bootshow. De wereldvermaarde expo is aan z’n 62ste editie toe. Die dompelt je zes dagen onder in de allernieuwste snufjes.

Strade Nuove en Palazzi dei Rolli

Tussen de 16e en de 18e eeuw beleeft Genua een absoluut hoogtepunt. De stad is oppermachtig … en wil dat tonen aan de buitenwereld. Daarom laat de overheid maar liefst 42 imposante palazzi bouwen. De Palazzi dei Rolli worden harmonieus naast elkaar geplaatst, in de Strade Nuove. Daarmee is Genua het eerste bestuur in Europa dat aan ruimtelijke ordening doet. Vandaag flaneer je nog altijd tussen deze sprookjesachtige bouwwerken, die intussen een knappe restauratie ondergingen en tot het Unesco Werelderfgoed behoren.

De Genuese kustlijn

Genua mag zich trots de belangrijkste havenstad van Italië noemen. En daar hoort natuurlijk een uitgestrekte kustlijn bij. Die herbergt een pak fantastische plekken. Zo struin je in Nervi over de Passeggiata Anita Garibaldi. Deze boulevard voert je voorbij adembenemende kliffen, romantische parken en pittoreske musea. Verderop torent het vissersdorp Boccadasse boven de blauwe zee uit. Via smalle straten baan je je een weg tussen de kleurrijke huizen, richting het piepkleine kiezelstrand. Daar bewonder je de bootjes die dobberen op het water. Of zoek je een zonnig terras met zeezicht uit, waar je proeft van de verrukkelijke lokale keuken.

Farinata, pesto en focaccia

Honger gekregen? Baan je dan een weg door de binnenstad van Genua en hou halt aan een ‘sciamadda’. In deze typische restaurants zet je je tanden in heerlijke streetfood. Zo proef je van een ‘farinata’: een warme pannenkoek van kikkererwtenmeel. Bestel zeker ook een ‘focaccia’. Dit kruidige, gezouten brood ontstond hier in de 11de eeuw. Wie zelf aan het koken gaat, shopt verse ingrediënten op de ‘Mercato Orientale’. Deze versmarkt belooft je bergen vers fruit en knapperige groenten. Je scoort er trouwens ook alle benodigdheden voor een tongstrelende pestosaus.