Must-see musea in Dubai

Met de Wereldtentoonstelling , die start op 1 oktober 2021, positioneert Dubai zich als ideale bestemming op amper zes uur van Brussel. De Internationale Dag van het Museum op 18 mei is hét moment om stil te staan bij het historisch en cultureel erfgoed van Dubai dat nog vaak ongekend is bij het grote publiek. Dubai telt meer dan 25 musea en culturele centra, van Oud Dubai tot Downtown, die een beeld schetsen van de geschiedenis van het emiraat, hoe Dubai veranderde van een kleine vissershaven tot een wereldstad. Hierbij zetten de musea de tradities rond koffie, parels en parfum, symbolen voor de Arabische gastvrijheid, in de verf. De opening van het Dubai Museum of the Future in september 2021 zet de stad nog meer op de kaart als culturele trekpleister. Ter gelegenheid van de Internationale Dag van het Museum geven we een overzicht van enkele must-see musea in Dubai.

Saruq Al Hadid: het archeologisch museum

In dit museum, eind 2016 geopend in het hart van Oud Dubai in de wijk Shindagha (ten noorden van Bur Dubai), maak je een sprong terug in de tijd. De archeologische site Saruq Al Hadid werd in 2002 ontdekt in de Rub Al-Khali woestijn op enkele kilometers van Dubai. Hier vind je meer dan tienduizend voorwerpen uit de ijzertijd en de bronstijd: pijlpunten, schilden, bijlen en alledaagse voorwerpen. Er is ook een indrukwekkende collectie juwelen, waaronder gouden ringen die mee aan de basis lagen voor het ontwerp van het logo van de Wereldtentoonstelling. Een twaalftal archeologen zijn nog steeds aan het werk om bepaalde ontdekkingen van deze handelsplaats op te graven, die dateert van meer dan 1000 jaar voor Christus.

Etihad Museum: de geboorte van de Verenigde Arabische Emiraten

‘Etihad’ betekent in het Arabisch ‘Unie’. Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Verenigde Arabische Emiraten dit jaar, neemt het Etihad Museum, gelegen in het Jumeirah 1 district, je mee op een ontdekkingstocht door de geschiedenis van de zeven Emiraten en hun eenwording tot de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Het museum is meer dan 25.000 vierkante meter groot en geeft een overzicht van alle fasen van de vereniging van de Verenigde Arabische Emiraten. Op 2 december 1971 werd die officieel.

Al Shindagha Museum: ontdek de geschiedenis van Dubai Creek

Om de geschiedenis van de beroemde en vissershaven van Dubai te ontdekken, is het Al Shindagha Museum de place to be. Het museum, dat vlak naast de kreek ligt, geeft een beeld van hoe de stad gevormd is, en toont de tradities van het emiraat. Het museum leert je via video’s, touchscreens, foto’s en historische artefacten om de stad met nieuwe ogen te bekijken.

Dubai Museum, Al Fahidi Fort

Dit museum is strategisch gelegen naast het Al Fahidi-fort dat in 1799 werd gebouwd om het grondgebied te verdedigen. Hier ontdek je de economische, sociale en culturele geschiedenis van Dubai. Eind 2021 heropent het na een renovatie.

Het Huis van Parfum

Het Huis van Parfum, gelegen op een steenworp van het Al Shindagha en Sarud Al Hadid museum, toont je de geschiedenis en tradities van de stad. Hier ontdek je alles op het gebied van parfumerie. Dubai staat internationaal gekend om zijn Oosterse geuren, zoals roos, saffraan, muskus en amber. Dit museum geeft je een nieuwe blik op de stad.

Het Koffiemuseum

Dit charmante, kleine museum in de wijk Al Fahidi vertelt de geschiedenis van koffie en het branden ervan, een echt ritueel in de Arabische cultuur. Deze plek is een must om te bezoeken: hier ontdek je niet enkel het koffie-ambacht, je kan er ook samen met de plaatselijke bevolking van hun ‘zwarte goud’ proeven. Authenticiteit gegarandeerd!

Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum Centrum voor cultureel begrip (SMCCU)

Dit historische gebouw met een windtoren ligt in het hart van de historische wijk Al Fahidi. Het werd in 1998 opgericht om via locals met de tradities en cultuur van Dubai in contact te komen. Alle programma’s worden geleid door Emirati die hun passie voor hun cultureel erfgoed graag doorgeven aan bezoekers.

Het Museum van de Toekomst (opening binnenkort)

Dit museum is opgericht door de Dubai Future Foundation en ligt in het centrum van Dubai. In september 2021 opent het zijn deuren voor bezoekers. Met een baanbrekende architectuur met 1024 panelen in Arabische kalligrafie en andere architectonische hoogstandjes won het al de Tikla International Building Award. Het Museum van de Toekomst leert je iets bij over de technologische ontwikkelingen die voor de komende twintig jaar worden voorspeld. Het is geen traditioneel museum: de bedoeling is om toekomstige trends en innovaties op het gebied van wetenschap en technologie te verkennen en inzicht te geven in de toekomst van onze moderne samenlevingen. Indrukwekkende ervaringen, opleidingen, lezingen, workshops, een must-see voor wie graag iets bijleert!

Jameel Arts Center

Dit museum, geopend in 2018, toont hedendaagse kunst uit de Arabische Golf. Het heeft een tentoonstellingsgalerij van 1.000 m2 en een kunstencomplex van 10.000 m2. Gelegen aan de waterkant van Jaddaf, biedt het ook een adembenemend uitzicht op de skyline van Dubai. Het Jameel Arts Center is de thuisbasis van een innovatieve artistieke gemeenschap van gerenommeerde kunstenaars. Dit museum is prachtig, zowel binnen als buiten. Via zijn enorme tuinen wandel je van de ene naar de andere tentoonstelling.

Theater van Digitale Kunst Dubai – of TODA

TODA, het allereerste digitale en multimediamuseum in het Midden-Oosten en het nieuwste museum in Dubai, is gevestigd in de Souk Madinat Jumeirah. Het museum heeft reeds Monet, Kandinski en andere impressionisten tentoongesteld. Momenteel laat het voor de allereerste keer in de regio Van Gogh zien: het verhaal van de kunstenaar Van Gogh en zijn avonturen door middel van een digitale, interactieve en multizintuiglijke ervaring.

Museum van Illusies, Al Seef

Het Museum van Illusies is een leerrijke plek, een echt succes bij gezinnen en kinderen. Overal zie je optische illusies. Tijdens je wandeling door het museum tart je de wetten van de zwaartekracht en daag je je hersenen uit.

3D World Dubai – Selfie Museum

Het grootste 3D-museum ter wereld, het Selfie Museum, biedt een overvloed aan grappige decors en trompe-l’oeil om jezelf in scène te zetten, een foto te nemen en plezier te maken!